Almir Badnjević uskoro prvi doktor nauka biomedicinskog inžinjeringa u BiH

0
31

almir-badnjevic1-625x469Bosanska Krupa – Almir Badnjević, direktor firme Verlab d.o.o. Sarajevo, Krupljanin je koji svojim obrazovanjem i uspjehom može biti inspiracija za mnoge mlade u ovoj zemlji.

Ovog obrazovanog, talentovanog i zanimljivog mladog čovjeka kroz život i posao vodi filozofija da nijedna tvrđava nije neosvojiva – neke su samo nedovoljno napadnute.

Presudnim za svoj poslovni uspjeh smatra samo rad i trud, jer bez toga ništa ne bi bilo, a osnovni moto mu je: Red, rad i disciplina.

Rođen je u 13.07.1986. u Bosanskoj Krupi. Još iz vremena osnovne škole znao je da ga privlači elektrotehnika. Iz tog razloga je i upisao Srednju elektrotehničku školu, a kasnije i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Kroz rad i usavršavanja se preusmjerio na oblast medicinske opreme i biomedicinskog inžinjeringa.

Kada je u pitanju izvor profesije, čak je i u djetinjstvu znao da će to biti nešto vezano za tehniku – jedino što je tada želio da postane astronaut.

Bachelor i Master završio je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a doktorat je upisao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Završetak doktorskog studija očekuje do kraja 2015. godine, a kada doktorira postat će prvi doktor nauka u BiH iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa.

Za vrijeme fakulteta radio je kao demonstrator na par predmeta, a već sada ima bogatu radnu biografiju.  Od 2010. do 2013. radio je na poziciji Rukovodilac tehničkog sektora i Menadžer kvaliteta laboratorija u firmi New Technology Sarajevo. Od 2013. pa sve do danas, radi kao stručnjak iz prakse – asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Također, od maja 2013. do marta 2014. radio je kao spoljni saradnik Instituta za mjeriteljstvo BiH na projektu “Mjeriteljstvo u medicini”, te za Micom BH kao stručno lice za biomedicinsku opremu u BiH.

Od marta 2014. radi kao direktor Verifikacionog laboratorija “Verlab” d.o.o. koji se bavi verifikacijom, konsaltingom i servisom medicinske opreme, te predstavlja najopremljeniji laboratorij ovog tipa na Balkanu.

Inače, da se bavi s medicinskom opremom opredijelio se sasvim slučajno radeći kao asistent u honorarnom radnom odnosu na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu na predmetu Biomedicinski signali i sistemi.

“Radeći na tom predmetu sam shvatio koliko je ta grana široka i nepoznata nama na ovim područjima. Prvih par mjeseci sam išao na jako puno edukacija van BiH, kako bih bio u stanju da se bavim s tim poslom. Tek na tim edukacijama sam dobio pravu sliku šta je medicinska elektronika i biomedicinski inžinjering, te za sada ne želim da idem iz te oblasti”, priča Badnjević u razgovoru za naš portal.

Mišljenja je da je formalno obrazovanje neophodno za dobru podlogu, te lakše razumijevanje i sticanje znanja i iskustva. Međutim, za uspješno vođenje posla, neophodno je pored znanja imati i iskustvo.

 

Mladim ljudima koji tek počinju da se probijaju u poslovni svijet, ovaj uspješni mladi čovjek poručuje da moraju raditi, raditi, raditi, …, konstantno dodatno učiti i usavršavati se, a uz to cijelo vrijeme prije svega biti čovjek.

 

“Nemojte sjediti kući i čekati da vas neko pozove da radite. Šaljite prijave, istražujte, aplicirajte i po 100 puta na isto mjesto, sve u cilju da dobijete ono što želite, te da ostvarite bilo kakvo radno iskustvo. Nikad ne napuštajte posao, dok ne nađete drugi. Ništa teže nije nego sjediti kući i biti bez posla. Ne obeshrabrujte se, jer sigurno ima posla ako ga zaista želite. Kada dobijete posao, posvetite se njemu maksimalno s visokom odgovornošću, jer u suprotnom ćete ga veoma brzo izgubiti, a samo se prisjetite kako ste teško došli do njega”, poručuje Badnjević.

Inače, ono na čemu trenutno radi jeste potpuno opremanje laboratorija sa etalonskom opremom, te usklađivanju procesa u firmi sa odgovarajućim standardima, s obzirom da je jedan on planova stvoriti od Verlab jednu jaku i prepoznatljivu firmu o kojoj će klijenti pričati sa zadovoljstvom samo najbolje kako o našoj stručnosti, tako i o osoblju koje ovdje radi.

Govoreći generalno o tome na šta je posebno ponosan, uvijek kaže da je njegov najveći projekat i uspjeh van biznisa, kćerkica koja ima šest mjeseci.

“Nikakav drugi uspjeh ne mogu porediti sa tim”, ponosno ističe Badnjević.

Iako slobodnog vremena i nema previše, uvijek se, kaže, uspije organizovati za druženje sa porodicom i prijateljima, bilo da su to kućne varijante ili neke u gradu. “Najviše se ismijem s svojim društvom. Vikendom kad nam obaveze dozvoljavaju mi se nađemo na kafi i tu vam smijeha bude do suza”, priča nam on.

Ipak, opuštanje od napornog radnog dana najbolje mu ide uz igru sa kćerkicom jer ga ništa drugo ne može opustiti kao ona.

Osim toga, rekreativno igra košarku, tako da s vremena na vrijeme ode na neki termin ili basket. U slobodno vrijeme voli i da čita, a najdraža knjiga mu je “Da Vinčijev kod” od Dan Browna. U autu sluša najviše radio, a kada nema nikakve radio stanice, onda od muzike može svašta da svira…

“Iskreno, sebe smatram jako sretnom osobom, jer sam za sada ostvario većinu svojih mladalačkih želja, iako sam još uvijek mlad i očekujem još dosta toga. U svakom slučaju,  hvala Bogu zdravlje me služi dobro, bavim se poslom koji sam želio, okružen sam s ljudima koje volim, uglavnom većinu stvari što sam htio, to sam za sada i dobio. Ono što se nije ostvarilo, vjerovatno nije ni trebalo, tako da sam i zbog toga sretan”, zaključuje Badnjević.

(Ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime