Almin Škrijelj: Djeca šehida imaju prava, ali samo na papiru

0
36

almin škrijeljSarajevo   ̶   Danas sam želio da posvetim posebnu pažnju žrtvi koju su dali šehidi i uporedio sam to sa žrtvom koju ljudi na ovom svijetu trebaju dati pa bilo to da su funkcioneri, roditelji ili djeca da bude svima bolje, a pogotovo porodicama šehida i poginulih boraca, kazao je Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH.

– Tražio sam da svi oni koji odlučuju o našoj budućnosti direktno ili indirektno razmisle koliku žrtvu oni doprinose i da li ta žrtva zavređuje pažnju porodica šehida. Ovo je bilo upućeno svima koji donose odluke, a tiču se prava šehida i poginulih boraca – kazao je Škrijelj za Patriu.

Sa nepunih 11 godina otac mu je poginuo, ostao je sa majkom i mlađim bratom i sestrom. Kako kaže, doživio je sve ono što i druge porodice šehida prolaze. Teško djetinjstvo, smještaj po tuđim domovima, razrušena kuća.

– Država je dala koliko je mogla, pitanje je da li je mogla više. Djeca sa 18 ili 25 godina ostaju bez prava na novčanu naknadu po završetku redovnog školovanja. Gube sva moguća prava. Time smo uskraćeni da živimo bolje, uskraćeni smo za pravo na prioritetno zapošljavanje, na pravo na prioritetno i besplatno školovanje. Vrlo često ponižavani…Tu su i roditelji šehida. I oni su ostali bez prava – navodi Škrijelj.

On smatra da se na Dan šehida i oni koji zaborave, podsjete da oni postoje bez obzira koliko to možda zvučalo licemjerno.

– Danas se svi sjete šehida, onih koji su dali život za ovu zemlju i oni koji loše žive i oni koji dobro žive. Očekuje nas vrlo teška borba, kada su u pitanju prava djece, roditelja kojih je nažalost sve manje, doživljavaju starost sami, koji su u ratu izgubili djecu. Predstoji nam period da ispravimo stvari – ističe Škrijelj te dodaje da nije veliki broj onih koji uspiju preživjeti ovaj vakat onako kako treba.

– Mnogi su i dan danas bez krova nad glavom, podstanari, gladni, ali predstoji nam bolji angažman kada je u pitanju odnos svih nivoa vlasti – kazao je Škrijelj, navodeći da sve zavisi od čovjeka do čovjeka.

– Imate čovjeka koji razumije da je zahvaljujući onome što je šehid dao on danas u toj stolici. Imate i one koji to ne razumiju. Izbacuju porodice iz stanova, ne dozvoljavaju prioritetno zapošljavanje. Imamo puno prava koja su na papiru, ali se gotovo i ne provode. Ono što je zapisano u zakonu nek se provodi, a ako moramo ići sudskim putem i to ćemo uraditi. Moramo pridobiti našu popluaciju da shvati da im niko neće prići i pomoći dok sami to ne uradimo – zaključuje Škrijelj.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime