Alispahić nije poštovao povjerenje koje mu je dala SDA

0
7

f3b7d00e27b0a5dc4c01d70ac1e42c7f_MSarajevo –  Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je novinarima u Sarajevu, nakon sastanka s 12 članova Predsjedništva te stranke, da unutar stranke postoji iskren razgovor, te je dodao da će se iznaći mehanizmi koji će garantirati da u stranci na sjednicama ne bude preglasavanja.
Izetbegović kaže da se radi o mehanizmima kojima bi se osiguralo da se u budućnosti odluke donose konsenzusom.
Pojasnio je da je prije petnaestak dana došlo do preglasavanja na sjednici Predsjedništva SDA kada se glasalo o smjeni Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA te su nezadovoljni članovi Predsjedništva SDA tražili ovaj sastanak.
Iznio je stav da bi SDA u duhu jedinstva trebala izaći na predstojeće oktobarske opće izbore, a najavio je i da bi ove ili sljedeće sedmice trebala biti sazvana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj bi trebale biti potvrđene danas definirane odluke.
Podsjetio je da su ovi članovi Predsjedništva SDA bili nezadovoljni time što smjene koje su se dogodile prošli put na sjednici nisu bile pripremljene na Kolegiju SDA i bile su pod tačkom Razno, a Izetbegović kaže da u tome ima istine.
– To ne bi trebao biti način. Lično ću se potruditi da sve odluke budu usaglašene na Kolegiju stranke i da tako postižemo konsenzus naročito kada su kadrovska pitanja na dnevnom redu – zaključio je Izetbegović.
Na pitanje da li su ti članovi stranke iskazali bojazan da bi oni kao i Alispahić mogli biti smijenjeni, Izetbegović kaže da to nisu tako otvoreno kazali no ipak se osjeća takav strah kod tih ljudi, ali on nije opravdan.
– Imali smo razloge da postupimo ovako sa Alispahićem, ali dalje takvog slučaja u stranci nema – pojasnio je Izetbegović.
Ponovio je da Alispahić nije poštovao povjerenje koje mu je SDA dala, a pored toga već decenijama, tvrdi Izetbegović, Alispahić nema člansku kartu SDA, dok je u isto vrijeme bio na poziciji na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi ugledni članovi SDA koji su to od osnivanja stranke.
Također, kaže Izetbegović, Alispahić nije svojim djelovanjem spram stranke i nekih članova stranke te izjavama koje je plasirao putem nevladinih organizacija i medija, činio dobro stranci te je Predsjedništvo SDA moralo poslati poruku da se na takav način ne može boriti za poziciju.
Na kraju je, odgovarajući na novinarsko pitanje kako je toliko dugo obavljao tu važnu dužnost u stranci, Izetbegović kratko kazao da se to pitanje treba postaviti onima koji su ga tu postavili, ali nije htio jasno reći ko ga je na tu poziciju postavio.
Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je novinarima da je SDA demokratska stranka u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje, te je dodao da će „taj utabani demokratski put sigurno biti sada i ubuduće”.
Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kazao je novinarima da je današnji sastanak samo jedan u nizu sastanaka organa i tijela SDA jer je Predsjedništvo stranke donijelo odluku o smjeni Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime