Alija Đerzelez – Najveći bošnjački junak?

1
805

O najvecem bosnjackom junaku necete naci ni slova ni u prosloj ni u sadasnjoj nasoj historiji. Zahvaljujuci hanefijskom ucenjaku i spisatelju Osmanske intelektualne historije Ibn Kemalu – pasi i Ibrahimu Alajbegovicu – Peceviju i njegovoj Historiji (Tarih – I- Pecevi), najveci junak kojeg Bosnjaci znaju i imaju nece pasti u zaborav.

Nas junak Alija Dzerzelez nije lik iz epskih pjesama koje sire nasi susjedi i raspiruju mrznju, niti je ona tragikomicna figura sto je napravi Ivo Andric kao porugu bosnjackog junastva i ponosa. Alija Djerzelez je stvarni junak koji je nosio slavu svih megdana i snagu koja je ulijevala strah i mnogo vecim od nasih susjeda cak i onim u Becu, Rimu, Pasti…

Rodjen je 1449 godine u Janji kod Bijeljine,a skolovao se u Carigradu nakon cega se kao asker vratito u Bosnu.Imao je samo majku i sestru (otac mu je poginuo).

Istice se posebno 1480. godine u borbama za odbranu Sarajeva ciju opsadu je napravio Vuk Jajcanin (Grgurevic – jajacki ban) i najzasluzniji je za odbranu grada.Istice se i u borbama oko Beograda te u ratu koji Haldun Jakub – pasa vodi protiv Hrvata 1491 godine i borbama pri zauzimanju Budima.

Poginuo je 1495 godine kod Sokol Grada (Varcar Vakuf) za vrijeme obavljanja molitve. Kukavicko ubijstvo izvrsio je hrvatski ban Derencin iz zasjede. Nakon ubistva odrubljenu Alijinu glavu, ubice su predale ugarskom kralju. Iz postovanja prema velikom i cuvenom junaku, kralj je vratio Djerzelezovu glavu te naredio da se zakopa sa tijelom na Budimskom brdu, a brdo nazove Gergeles brdo sto je i ucinjeno.

Od velikog junaka ostalo su samo mezar i podignuto turbe na Budimskom brdu te ostaci cardaka Djerzelezove kule ispod Hadzi – Sinanove tekije u Sarajevu. Mezari majke i sestre Ajkune davno su zaorani u Sarajevu od onih sto ubijaju nasu historiju i zakopavaju je u zemlju.

Nadam se da ce uskoro i spomenik i ulica Djerzeleza ukrasiti i Janju i Sarajevo.Odavno je vrijeme da naucimo i znamo ko je ko.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime