Alen Muhić: Čovjek iz Bosne koji traži svog oca, silovatelja

0
15

ALEN MUHIĆ: Čovjek iz Bosne koji traži svog oca, silovatelja

Foča – Priča o Alenu Muhiću, djetetu kojeg je majka Bošnjakinja, silovana i prognana iz Foče, ostavila odmah po rođenju u goraždanskoj Ratnoj bolnici, godinama već zaokuplja pažnju javnosti. Priču je objavio i američki Newsweek.

Potresnu sudbinu danas odraslog čovjeka mnogi prepoznaju stotine neželjene djece iz proteklog rata. Alenov život i potraga za biološkim roditeljima zabilježeni su i filmskom kamerom.

Alen Muhić traži oca iz Miljevine koji mu je u ratu silovao majku

Alen Muhić, dijete silovane Fočanke: Bilo je teško prihvatiti takvu istinu!

Ispovijest Alena Muhića: Za mene je otac ratni zločinac, jer je silovao moju majku!

Te 2004. godine, kada je Muhić imao 11 godina, Šemsudin Gegić snimio je film Dječak iz ratnog filma, priču o Alenovom životu.

Šetajući kroz selo Međeđa, Alen je slučajno ušao u kadar tokom snimanja filma.

„Snimali smo jednu scenu. Odjednom je jedan nepoznat dječak, dolazeći niotkud ušao u kadar. Silazio je niz brdo i krenuo pravo prema kameri. Prišao nam je i upitao nas šta radimo, šta snimamo. Direktor fotografije i ostatak tima su mu govorili da bude tih, ali ja sam ga pustio da priča. Kada sam rekao Alenu da snimamo dokumentarac, on je odgovorio: ‘Ja imam dokumentarac koji je bolji nego tvoj!’ Tako smo počeli“, kazao je Gegić.

Nakon srednje škole, Muhić je kontaktirao biološke roditelje. Ovi sastanci su tema Gegićevog drugog filma, koji još nije objavljen.

A Newsweek je još 1996. godine objavio priču Alenu Muhiću, kada je novinarka Stacy Sullivan pisala o mladiću, “posljedici” jednog od 20-50 hiljada ratnih silovanja. Sullivan je tada našla i njegovu majku koja je otkrila razloge zbog kojih je napustila dječaka.

U to vrijeme, živjela je u Sarajevu, tvrdeći da je njen silovatelj, momak iz Miljevine, malog rudarskog mjesta u istočnoj Bosni, gdje je i odrasla. Bio je oženjen, Srbin, rekla je, jedan od njenih komšija koji je prvi put napao nakon što su gradić zauzele srpske snage u aprilu 1992.

„Kada je završio, uzeo bi nož, držao pištolj uperen u glavu, prijeteći da će je ubiti ukoliko bilo kome kaže. Nastavljao je sa silovanjem, premlaćivanjem i prijetnjama po nekoliko puta sedmično”, kazala je tada.

U vrijeme kada je uspjela pobjeći za Goražde, bilo je prekasno da abortira. Vukla je želja za osvetom, za objavljivanjem imena Muhićevog oca.

„Ali željela sam to uraditi u Haagu, ne postoji kazna koja bi bila dovoljno stroga za ono što je on meni učinio“.

Kada je saznala za okolnosti kojim je njen sin dospio u sretnu porodicu izgledala je zadovoljno, „sretna sam što je živ“, rekla je Newsweeku. „To dijete je moj jedini dokaz.“

Tragom informacije, novinari su 1996. godine posjetili Miljevinu i muškarca o kojem je Muhićeva majka govorila, suočivši ga s optužbama. Smijao se. „Zašto bih je silovao?“, pitao je, dodavši „Ne bi bila vrijedna toga“. Alenova majka danas živi u New Yorku, i ima dva sina, a često posjećuje Bosnu. Svog prvog sina ne želi upoznati.

Muhić priča da je optužen da je njegova motivacija da sretne svog biološkog oca, želja za novcem, piše Newsweek.

„Stvar je u tome da svoju majku nikada nisam osuđivao, ali, kao silovatelj, moj otac zaslužuje nedvosmislenu osudu. On mora preuzeti potpunu odgovornost za ono što je učinio, a ne da se krije kao kukavica. Za mene, on je ratni zločinac. Svi oni koji su činili ono što je on činio su ratni zločinci, bez obzira na to bili to Bošnjaci, Hrvati ili Srbi“, kaže Alen.

On ne želi mijenjati svoj život. Danas želi samo da ga pita “kako” i “zašto”. To je sve.

IZVOR: ISLAM LIVE

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime