Aldin Bukvić: Moje posmatračko iskustvo

0
9

fojnica-bFojnica – Aldin Bukvić je jedan od 20 građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije koji su posmatrali prijevremene lokalne izbore za načelnika opštine u Fojnici koji su održani 06.09.2015. godine.

Bukvić je kao posmatrač bio prisutan na biračkom mjestu u Bakovićima na kojem se desio jedan ozbiljniji incident, gdje je predsjednik biračkog odbora otvoreno agitovao na birače da glasaju za jednog od kandidata na prijevremenim izborima za načelnika opštine u Fojnici.

Incident je evidentiran, a posmatrač je uložio primjedbu u Zapisnik o radu biračkog odbora na osnovu kojeg se mogu utvrditi odgovorne osobe i izreći sankcije. Osim ovoga incidenta, na prijevremenim izborima za načelnika opštine Fojnica uočeno je nekoliko manjih nepravilnosti, o kojima je Koalicija već obavijestila javnost.

Bukvić je s nama podijelio svoje iskustvo, osvrnuvši se na sami incident:

„Ono što bi se trebalo uraditi (ukoliko je to moguće) jeste da predsjednici biračkog odbora ne budu pripadnici neke stranačke partije ili da se nađe neko drugo rješenje. Obzirom da sam već radio za Koaliciju ranije, znao sam kako da riješim problem koji je nastao te sam to i uradio.”

Koalicija je pozvala sve nadležne izborne komisije da razmotre sve zaprimljene primjedbe i prigovore u zakonskim rokovima u cilju poštivanja izborne volje birača.

Bukvić je već otprije ostvario suradnju sa Koalicijom tokom Opštih izbora 2014. godine kao volonter u pozivnom centru, gdje je bio zadužen za kritične situacije. Nakon prvog radnog iskustva, odlučio je nastaviti saradnju kao volonter Koalicije. Kako je istaknuo, siguran je da se građanskim posmatranjem izbora i aktivnostima Koalicije zasigurno mogu izbjeći izborne manipulacije i prvenstveno zaštititi slobodna volja birača.

„Naravno da mislim da se na nestranački način mogu spriječiti izborne manipulacije. Mislim da bi sama Koalicija- Pod lupom trebala imati veća prava i ovlasti prilikom samog posmatranja izbora. Zasigurno, Koalicija – Pod lupom svakako treba da nastavi sa svojim aktivnostima. ”

Prilikom prijevremenih lokalnih izbora za načelnika opštine u Fojnici, dvadeset građanskih posmatrača Koalicije ”Pod lupom” posmatrali su izbore. Posmatrači Koalicije bili su prisutni na svih 18 redovnih biračkih mjesta, a na terenu je bio i jedan mobilni tim.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime