Al Jazeerin forum u Kataru: Promjena u Arapskom svijetu: Kuda dalje:

0
0

f820c1eaa41781c2ff61118c7aa3c495_XLKatar – U Dohi je od 26. do 28. maja, ove godine održan 8. AlJazeera Forum. Glavna tema ovogodišnjeg foruma bila je “Promjena u Arapskom svijetu: Kuda dalje?”

Doha, Katar (24-29. maj, 2014) – Ovogodišnjem 8. AlJazeerinom Forumu prisustvovali su učesnici iz 50 zemalja svijeta, a glavne teme su se ticale situacije i odnosa u Arapskom svijetu koji je od 2011. godine zahvaćen ustancima i revolucijama, ali i kontra-revolucijama i teškim sukobima poput onog koji već više od 3 godine razara Siriju.

Kao izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića na 8. AlJzaeerinom forumu ove godine boravio je mr. Mirnes Kovač. On je dr. Salah Eddinu Elzeinu, generalnom direktoru AlJazeerinog Centra za studije prenio selame i zahvale reisu-l-uleme koji se njegovom pozivu nije mogao odazvati zbog novonastale situacije u zemlji.

Posebnost ovogodišnjeg programa je i “Youth Platform” odnosno Platforma za mlade. Na ovogodišnjem forumu svoje ideje i viđenja o razvoju i odnosima na Bliskom istoku ponudili su mladi ljudi, aktivisti i lideri nevladinog sektora čiji su projekti prihvaćeni na ranijem međunarodnom natječaju AlJazeerinog centra za studije.

Dvodnevni forum otvorio je generalni direktor AlJazeera mreže dr. Mustafa Sawaq pozivom da se oslobode zatočeni novinari AlJazeere koji su više od pet mjeseci u zatvorima Egipta.

Kao jedan od glavnih govornika na Forumu obratio se gosp. Bulent Arinc, zamjenik premijera Turske.  U svom obraćanju gosp. Arinc je kazao da dvopolarna struktura odnosa na Bliskom Istoku slijedi matricu podjela iz doba Hladnog rata, kao što se sada vidi u Ukrajini. “Vidimo znakove novog Hladnog rata, ali mi ne bismo trebali zauzimati strane, trebamo biti medijatori,” poručio je gops. Arinc. Također, među glavnim govornicima bio je i dr. Ali Laaridh, bivši premijer Tunisa. Govorio je o reformama koje su tražili narodni ustanci širom Arapskog svijeta, ali i o opstrukcijama na koje su ovi poduhvati naišli.

Od desetine veoma interesantnih paralelnih sesija koje su se održavale u prostranom hotelskom kompleksu StRegisa u Dohi za područje Balkana posebno su bile interesantne sesije o transformaciji u Turskoj politici i njenim implikacijama na region, te sesija o redefiniranju odnosa između Balkana i Bliskog Istoka koju je realizirala AlJazeera Balkans.

Paneli o Turskoj i Balkanu

Na panelu o Turskoj govorili su Faruk Logoglu podpredsjednik opozicione CHP stranke, Nursin Atesoglu Guney, profesorica međunarodnih odnosa sa Tehničkog univerziteta Yildiz, Yasin Aktay, podpredsjednik AK partije za vanjske poslove, Muhamed Thalgi, sa Univerziteta Yarmuk u Jordanu i Gultan Kisanak, novoizabrana gradonačelnica Diyarbakir iz kurdske stranke BDP. Pored pohvalnih konstatacija o turskoj unutrašnjoj politici koje su konstatirali predstavnici vladajuće AK partije, interesantni su bili kritični tonovi koje je iznio gosp. Lagoglu ustvrdivši kako demokratija u Turskoj gubi tlo pod nogama i kako se stvara veliki jaz unutar turskog društva. U pogledu vanjske politike on je, istaknuvši važnost Turske kao regionalne sile koja je sprovodila balansirajuću i stabilizirajuću vanjsku politiku, naznačio da će u dogledno vrijeme morati doći do radikalne promjene vanjske politike ove zemlje. “Problem Turske je što je zauzimala strane i turska vanjska politika će biti radikalno promijenjena,” zaključio je Lagoglu.

Na panelu o redefiniranju odnosa između Balkana i Bliskog Istoka učestvovali su gospoda: Milorad Katnić, profesor ekonomije sa Univerziteta Donja Gorica iz Crne Gore, Ensar Eminović, bivši ambasador BiH u Maleziji, Saša Radulović, bivši ministar privrede Srbije i Damir Novotny, profesor ekonomije sa AGORA koledža u Hrvatskoj. Svi izlagači su se složili da postoje veliki neotkriveni potencijali za investiranje u države zapadnog Balkana, a među najvažnijim sektorima koje su spomenuli bili su: transport, turizam, energetika, poljoprivreda i teška industrija.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime