Al Jazeera slavi 20 godina rada

0
55

Katar – Ekskluzivne priče iz Afganistana, Iraka i afričkih država učvrstile su reputaciju ove medijske kuće u svijetu.

Al Jazeera, televizijska mreža sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom istoku, obilježava svoju 20. godišnjicu.

Prvog dana novembra 1996. godine, Al Jazeera, satelitski kanal na arapskom jeziku, iz Dohe je lansirala svoj prvi signal.

Od tada se proširila na nekoliko medijskih platformi, uključujući internet i TV kanale na raznim jezicima.

Kao jedan od prvih arapskih „news“ kanala, ubrzo je postala najgledanija TV stanica na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. Stalno pokrivanje sukoba i dijaloške emisije bez cenzure su bili bez premca u regiji gdje vlade jako kontroliraju medije.

Ekskluzivne priče TV kanala iz Afganistana, Iraka i afričkih država utvrdile su reputaciju ove medijske kuće u svijetu.

Hrabrost i posvećenost

Šeik Hamad bin Thamer Al Thani, predsjednik Upravnog odbora Medijske mreže Al Jazeera, kazao je kako je Al Jazeera „reflektirala nade naroda, otkrila njihove boli i iskazala njihove ambicije“.

„Već 20 godina Al Jazeera stoji uz narode cijelog svijeta i brani njihovo pravo na znanje i slobodu izražavanja“, istakao je.

Mostefa Souag, vršitelj dužnosti generalnog direktora Al Jazeere, naveo je kako je Al Jazeera „glas onih koji ga nemaju“.

„Kako ulazi u treću deceniju rada, Al Jazeera nastavlja rad kao vodeća medijska organizacija sa brojnim kanalima na različitim jezicima, privlačeći pažnju miliona lojalnih gledalaca koji vjeruju njenom kredibilitetu i cijene njenu hrabrost te posvećenost njima“, dodaje.

No, putovanje Al Jazeere nije bilo lako. Novinari su ginuli pokrivajući priče iz ratnih zona u Iraku, Siriji i Libiji, a uredi ove medijske kuće su bili bombardirani i zatvarani u nekoliko država.

Ovi udarci nisu poremetili Al Jazeeru u izvještavanju o dešavanjima širom svijeta.

Al Jazeera je 2010. godine bila jedan pod prvih TV kanala koji su pokrivali masovne proteste širom Tunisa koji su potom doveli do revolucija u arapskom svijetu.

Arapsko proljeće je postalo najbolji primjer rastućeg utjecaja Al Jazeere.

„Al Jazeera Arabic je promijenila medijsku sliku na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, što je arapski svijet uopće, a potom je proširila svoju mrežu i vjerujem kako mijenja sliku medija svijeta“, govori Souag.

No, kritičko izvještavanje Al Jazeere o ustancimau Tunisu, Libiji, Egiptu, Jemenu i Siriji naljutilo je mnoge vlade.

Pet godina Al Jazeere Balkans

Novinari ove medijske kuće su zatvarani u Egiptu, dok su drugi napuštali države nakon što su dobijali prijetnje smrću.

Charlie Beckett, profesor novinarstva na Londonskoj školi ekonomije, ističe kako je bilo i negativnih stvari za Al Jazeeru kako je jačao njen utjecaj.

„Javljale su se neke jake reakcije na njihov rad. Smatrani su pristranim i, naravno, mnogi reakcionarski režimi koji su se vratili nakon Arapskog proljeća željeli su biti sigurni kako imaju još jaču kontrolu nad svojim medijima“, navodi.

Dok Al Jazeera slavi svoju 20. godišnjicu, arapski svijet veoma malo liči na onaj iz vremena kada je ona počela s radom.

Ujedno, 11. novembra i Al Jazeera Balkans će obilježiti svoju petu godišnjicu rada.

Osim centralnog studija u Sarajevu, kanal ima i regionalne centre u Zagrebu, Beogradu, Skoplju i Podgorici, dopisnike u Prištini, Nišu, Banjoj Luci, kao i Washingtonu, Londonu i Briselu, a koristi i globalnu mrežu dopisništava Al Jazeera Media Networka.

Al Jazeera Balkans, dobitnik Eutelsat nagrade People’s Choice u kategoriji “News kanala” za 2015. godinu, ponovo je nominirana za istu nagradu.

AJB je osvojila Eutelsat nagradu People’s Choice u kategoriji “News kanala” za 2015. godinu, a dokumentarac “Putnici” našao se među finalistima u kategoriji “Najbolji programski sadržaj”.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime