Aktuelno pitanje: Kad je neki tužilac u RS naredio privođenje četničkih kolovođa?

1
0

pokret srpskih cetnika

Kad je neki tužilac u RS-u zbog straha bošnjačkih povratnika naredio privođenje kolovođa četničkih orgijanja u Republici Srpskoj, onako brzo i efikasno kako je priveden Sejfudin Tokić zbog zastave s “ljiljanima”?

Kako može zastava međunarodno priznate države da u državi izaziva nacionalnu mržnju i netrpeljivost? Po kojem je zakonu to zabranjeno? Tako što se u skučenim glavama tumači da BiH nije međunarodno priznata država 1992. godine, nego tek Dejtonskim sporazumom. Takvima jednom za svagda bi trebalo pitati je li Bosna nakon Dejtonskog sporazuma zatražila međunarodno priznanje? Na osnovu čega se pravio mirovni sporazum o Bosni, ako Bosna nije postojala? Kad je Bosna postala članicom Ujedinjenih nacija: prije ili nakon Dejtona? U maju 92. godine u UN su ušle i država i njena zastava.

Ali četvrt stoljeća poslije, Sejfudin Tokić je uhapšen zbog “ljiljanke”, a četnici se ne hapse zbog kokarde. Kao da “ljiljani”, koji nisu samo bošnjački, izazivaju nacionalnu mržnju, a kokarde pod kojima se čine zločini od Drugog svjetskog rata šire ljubav među narodima?! Tokićevo isticanje zastave na dan kad u se se “ljiljani”, prije 23 godine, zavihorili i međunarodnio priznati na East Riveru, moglo je i moralo samo izazvati obaveznu i nužnu zaštitu građanina BiH i njegovog prava da obilježava historijski dan za svoju domovinu.

Za srpske političare i medije pod stranačkom kontrolom, zastava sa “ljiljanima” predstavlja provokaciju, a četnička orgijanja su samo zabave folklornog društva koje najavljuje nove ratove. Prema srpskim vlastima, Sejfudin Tokić sa zastavom je veća opasnost za Srbe usred Banja Luke, od četničkih hordi nadomak bošnjačkih povratničkih oaza u RS-u. Usamljeni Tokić izaziva nacionalnu mržnju, a četnički odredi šire toleranciju i razumijevanje naroda?!

Ti dvostruki standardi razumljivi su kod vlasti manjeg entiteta. Ali kako razumjeti da pravosudne institucije imaju, izgleda, dvostruke standarde? Ili su podlegle političkom utjecaju (političari su najavili hapšenje Tokića) i okruženju koje oblikuju mediji?

To su isti oni mediji koji neće propustiti priliku da zastavu BiH nazovu ratnom zastavom; to su oni mediji koji će u svakoj prilici uz Armiju BiH dodati “takozvana”. Za njih je zastava države BiH isto što i zastava Armije BiH, pa državnu zastavu zovu ratnom.

Taj jad i čemer pokušava se baviti propagandom. Onako neiskusni i neuki, kakvi smo bili u ratu, ali pobijedili smo ih i na tom polju. A i danas, samo kad bi htjeli, razbucali bi ih k’o dijete zvečku.
Ali ne treba ići tuk na utuk.To gubitiniku iz Laktaša samo produžava politički život. No, ako ćemo govoriti po istini, onda treba podsjetiti da pod zastavom “ljiljana” nije opsjedano i terorizirano Sarajevo, nije počinjen genocid u Srebrenici, nije pobijeno na hiljade Prijedorčana; zastava s “ljiljanima” nije pobodena na Tomašici, u njeno ime nisu paljeni živi ljudi u Višegradu, na toj zastavi nema mrlja koje vrijeme nikad neće isprati. Zastava “ljiljana” natopljena je herojskom bošnjačkom (i ne samo bošnjačkom nego i svih bh. patriota) krvlju, isto toliko koliko i srpska nedužnom krvlju Bošnjaka.

Strah od istine

U Sarajevu, pa i cijeloj Federaciji, i dalje se govori vojska Republike Srpske. A to je po svemu zločinačka srpska vojska, kao što je to i tvorevina koju je na zločinima izgradila. Tvorevina koja istinom plaši samu sebe, u kojoj se ne smije istaći međunarodno priznata državna zastava.

Ako se vladajuća politika u manjem entitetu rukovodi srbijanskom rehabilitacijom četnika, onda se Sejfudin Tokić ima pravo i može pozvati na međunarodno priznanje države. Nema tog entiteta, naroda ili političara koji može izbrisati datum i zastavu pod kojom je BiH primljena u UN. Ako političari ne priznaju historijske činjenice, onda se od pravosudnih institucija očekuje da osiguraju pravo pojedinca na njihovo poštivanje. A ne da ga privode na saslušanje i puštaju da se brani sa slobode?
Pa zar mu sloboda nije bila ugrožena privođenjem zbog slobode izražavanja?

Piše: Hamid DERONJIĆ / bosnjaci.agencyBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Kad je tuzilac u federaciji naredio privodjenje nekog muslimana? Ko uhapsi ubice Boska i Admire,Sarajevskog Romea i Julije? Zna se ubica, niko nista ne preduzima.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime