Aktivnosti na području Muftijstva zeničkog

0
56

Zenica – Muftijstvo zeničko pokrenulo projekat škole kur’ana – „Darul-Kur’an“

U cilju promoviranja hifza Časnog Kur’ana i aktivnog pripremanja kandidata za učenje i polaganje hifza pred Komisijom, na inicijativu muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, protekle je sedmice pokrenut projekat Škole Kur’ana ”Darul-Kur’an”, koji će biti realiziran na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, a u saradnji sa Fondacijom Turk-Bošnjak Kulturni centar u Zenici i Islamskim pedagoškim fakultetom u Zenici.

Dinamika aktivnosti na realizaciji ovoga projekta dogovorena je na sastancima koji su u četvrtak 29. 10. 2015. godine održani u Uredu muftije zeničkog i u prostorijama Internata za učenike i studente Fondacije Turk-Bošnjak – Kulturni centar u Zenici.

Sastancima je predsjedavao muftija zenički, a istim su prisustvovali: mr. Bilal Can Balci, predsjednik Fondacije Turk-Bošnjak – Kulturni centar, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, te muhafizi: hfz. dr. Safet ef. Husejnović, hfz. Mustafa ef. Efendić, hfz. Ahmed ef. Bukvić i hfz. Mustafa Jašar.

Implementaciju i koordinaciju projekta ispred Muftiluka zeničkog će voditi hfz. dr. Safet Husejnović. Nadzor realizacije projekta vršit će glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, koji će periodično podnositi izvještaje muftiji zeničkom.

Izražavajući zadovoljstvo zbog pokretanja ovog važnog projekta za Muftijstvo zeničko, muftija zenički istakao je očekivanje da Škola Kur’ana doprinese razvijanju ljubavi prema Kuranu i  promociji učenja Kur’ana napamet, prvenstveno kod mlađe populacije.

Muftija zenički posjetio Medžlis IZ Doboj

U petak 30. oktobra 2015. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Doboj.

Povod posjete Medžlisu IZ Doboj bio je početak realizacije projekta u okviru kojeg je planirano da muftija zenički klanja džuma-namaz, a glavni imami Muftiluka zeničkog održe hutbe u centralnim džamijama na području medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

Muftija je klanjao džuma-namaz u džamiji Trnjak u Doboju, a hutbu je održao Izet ef. Efendić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Nakon džuma-namaza muftija je u pratnji glavnog imama mr. Bajro ef. Džafića posjetio gradilište nove zgrade Medžlisa IZ Doboj gdje je upoznat sa dinamikom radova.

Boravak na poručju Medžlisa IZ Doboj završen je posjetom džematu Plane, gdje se muftija zenički  susreo sa imamom Nijaz ef. Spahićem, koji je muftiju upoznao o stanju vjerskog života i problemima sa kojima se susreću povratnici na ova područja.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime