Aktivne zajednice Tuzlanskog kantona: Konkretnim projektima ka unapređenju života u lokalnim zajednicama

0
3

download (1)Lukavac, Tuzla, Kalesija, Živinice, Srebrenik – Aktivne zajednice Tuzlanskog kantona: Konkretnim projektima ka unapređenju života u lokalnim zajednicama

Fondacija tuzlanske zajednice u petak je u Tuzli organizovala šestu po redu Konferenciju aktivnih građana. Konferencija je po prvi put okupila preko 160 aktivnih građana iz pet općina Tuzlanskog kantona (Lukavac, Tuzla, Kalesija, Živinice, Srebrenik). Lokalnim liderima i aktivnim građanima, pridružili su se gosti iz poslovnog i civilnog sektora te predstavnici općina u kojima su realizovani projekti. Veliki broj aktivnih građana, prijatelja i partnera Fondacije tuzlanske zajednice bili su u prilici čuti pozitivne i konkretne primjere kontinuiranog rada na osnaživanju lokalnih zajednica, ali i razmijeniti ideje o budućim aktivnostima. Amira Avdić, Predsjednica udruženja „Srce i duša“ iz Prokosovića, prezentirala je tom prilikom, kao i članovi udruženja iz ostalih općina, realizirane projekte i akcije u svojim mjesnim zajednicama.

„Samo u prošloj godini uspjeli smo da odobrimo 31 projekat aktivnih zajednica. Prvi put smo djelovanje Fondacije proširili na više općina, te sa našim aktivnim zajednicama zajednički, uz prethodnu sistemsku analizu potreba, rješavali stvarne probleme. U 2013-toj godini u ovim zajednicama renovirano je 10 društvenih domova, uređene su 2 ambulante porodične medicine, zamjenjen je krov na jednoj područnoj školi, izgrađeno ili uređeno više sportskih terena uz niz organizovanih sportskih i kulturnih manifestacija˝, rekla je Angelina Hodžić program koordinatorica Fondacije tuzlanske zajednice.

U prošloj godini je u osnaživanju lokalnih zajednica učestvovalo više od 1200 volontera sa hiljade uloženih volonterskih sati, a svoju podršku su pružili i lokalni donatori. Uz niz kontruktivnih diskusija i prezentacija, dio konferencije se tematski usmjerio na kulturu darivanja i mogućnosti osnivanja tematskih fondova pri Fondaciji tuzlanske zajednice. Iz Fondacije tuzlanske zajednice su uputili poziv svim ostalim  građanima lokalnih zajednica u TK, da se pridruže u razvijanju aktivnije, zdravije i perspektivnije zajednice i da udružene donacije usmjeravaju u aktivnosti za opšte dobro i poboljšavanje uslova  življenja u zajednici.

Tako se kampanja 1 % za našu zajednicu, odnosi na procjenu čelnih ljudi ove Fondacije, da kada bi svako u Tuzlanskom kantonu darivao 1% od svog godišnjeg prihoda, posredstvom Fondacije tuzlanske zajednice, moglo bi se distribuirati preko 7 miliona KM svake godine u lokalne projekte i neprofitne organizacije na području TK.

(lukavac.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime