Aktivna priprema za 70. godišnjicu Šehida Hadžeta

0
7

5533140a844136435b91d8af0d5f0973cccbcda9489c6634d08bf2dc844608a5Sandžak – 4. Septembra 2014 godine se navršava  70 godina od stravičnog zlocina koje su komunističke vlasti počinile nad muslimanima Novog Pazara.

Čišćenjem Vakifa ,, MEARIF“ na  Hadžetu počele su pripreme za obilježavanje godišnice od genocida. Inače, Mešihat Islamske zajednice u saradniji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom, organizira u četvrtak POHOD NA HADŽET. Bošnjaci Sandžaka okupit će se na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u 13:30, odakle polaze u  Pohod  do Vakufa Mearif na Hadžetu, gdje će biti proučen Jasin i upriličiti dova za sve šehide.

Ispred Bošnjačke kulturne zajednice  obratio se predsjednik BKZ-a Admir Muratović.

On je između ostalog rekao: ,,Ovo mjesto na kojem se nalazimo bilo je poprište masovnih streljanja, na žalost na ovom mjestu se nalaze masovne grobnice, ubijenih Bošnjaka. Podsjećamo javnost  da su  od novembra  1944 god., pa sve do početka 1946 godine, po kratkom postupku, bez prava na odbranu, na iznošenje argumentacije u svoju korist streljano preko dvije hiljade  Bosnjaka, uglavnom elita bošnjačkog naroda iz tog perioda.”

Muratović također naglašava da: ,, Onaj ko nema svijesti , nema prava na svijetlu budućnost. U tom kontekstu mi smo danas, zahvaljujući našim mladim aktivistima Islamske zajednice i BKZ-a, izasli ovdje kako bi očistili ovaj prostor i pripremili ga za obilježavanje 4. Septembra kada će se desiti tradicionalni Pohod na Hadžet.

Profesor Muratović zahvalio je mladima koji su dali svoj doprinos, na početku obilježavanja historiskog događaja, posebno važnog za Bošnjake.

Na Vakufu Meririf bio je i Asmir ef. Crnovršanin koji je pomogao da se akcija čišćenja sprovede na najbolji način i tim putem pozvao rekao: ,, Tu smo kako bi smo se prisjetili naših najuglednijih građana Novoga Pazara.“

Prema riječima  mladih aktivista ove  akcije,  rado se odazivaju svakom pozivu i na ovaj način pokazuju primjer svojim vršnjacima.

Prema riječima profesora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mustafe Fetića :

,,Zelio bih ubuduće da svijest građanja, svijest Bosnjaka, muslimana bude na tom nivou da se ne moraju pozivati, već kad god vide ili čuju da ima slična akcija čišćenja vakufa, uređivanja džamija, sređivanja svih hajrata koji sluze narodu da uzmu učešća bez posebnog poziva i bez kampanje.“

4. Septembra 2014 godine dođite na Vakuf ,,Mearif „ na Hadžetu da zajedno proučimo dovu stradalim Bošnjacima.

SANA – Dženefa Zećović

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime