Ako ne bude plaća, moguća obustava javnog prijevoza u Sarajevu

0
48

Radnici GRAS-a ujutro stupaju u štrajk zbog neisplaćenih plata | Crna  hronika BiH

Radnici sarajevskog preduzeća GRAS okupili su se danas u krugu ove firme, čime su ponovo iskazali nezadovoljstvo uslovima rada. Naveli su da bi, ukoliko ne dobiju zadovoljavajuće informacije od Vlade KS, mogli obustaviti i javni prijevoz već od sutra.

Kako je kazao Amir Muminović, predsjednik sindikata GRAS-a, najveći problem predstavljaju neisplaćene plaće, a rješenja trenutnih problema nema ni na vidiku.

“Prošle sedmice smo imali proteste na kojima smo pokušali svima staviti do znanja da radimo zahtjevne poslove, ali da nemamo plaće, međutim, u ovom trenutku nažalost ne primjećujemo da neko ima adekvatno rješenje. Odlučili smo se opet danas okupiti na kraju radnog vremena, ali javni prijevoz danas neće biti ugrožen”, kazao je Muminović.

Dalje je naveo da se očekuje odgovor Vlade KS na trenutnu situaciju i ukoliko njihova odluka bude zadovoljavajuća za radnike GRAS-a, onda neće biti nikakvih posljedica. U suprotnom slučaju, dodaje, javni prijevoz u Sarajevu će sutra biti obustavljen.

“Direktor GRAS-a je trenutno u posjeti vladi i pronalaze rješenje, a nakon toga će se obratiti radnicima. Čekat ćemo ga i ukoliko sve bude uredu, onda ćemo otići svojim kućama, a ako ne, onda ostajemo ovdje, a sutra vjerovatno neće biti javnog prijevoza”, dodao je.

Istakao je da više od 1.300 radnika GRAS-a nije dobilo plaću.

“To je cijelo preduzeće, jer nema logike da neko od radnika dobije platu dok je svi ne dobiju. Mislim da bi onda to bio veći problem. Račun je blokiran i ne znam da je iko dobio i da može dobiti platu”, naveo je Muminović.

U depou trolejbusa, gdje su se danas okupili radnici GRAS-a, bio je i Amer Kamenica. On je 20 godina vozač trolejbusa, a kako je naveo, posljednju platu je primio u januaru.

“Dakle, nama duguju dvije plate, a svi radnici su u veoma teškoj situaciji. Postoje radnici koji svoju porodicu prehranjuju samo od GRAS-ove plate, pa je dosad nekima isključena i struja, nemaju novca da kupe hranu te su dovedeni u nikad težu situaciju koja nije zapamćena u ovih 20 godina”, naveo je Kamenica.

Kako je kazao, jedan od problema je i nedovoljno sredstava koje je vlada obećala ovom preduzeću. Naime, osam miliona KM je planirano za GRAS s tim da se taj iznos isplati u dva dijela.

“Planirali su sada da uplate četiri miliona KM, a isti taj iznos do Nove godine. Iako se smatra da je blokiran račun zbog tužbi radnika, mi zapravo preduzeće tužimo posljednjih 12 godina, ali bivši direktori tužbe nisu isplaćivali, nakon čega su se nagomilale velike kamate. Da su oni tih osam miliona KM isplatili na vrijeme, ovaj problem bi se davno riješio”, poručio je Kamenica.

U krugu preduzeća GRAS se okupio veliki broj radnika zbog čega je intervenisala i policija, kako javlja fotoreporter portala Klix.ba. S obzirom na to da je dozvoljeno okupljanje samo ograničenog broja ljudi, policija je naredila da na ovom području može ostati 20 radnika.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime