Ako BiH ne potpiše Ugovor o Prometnoj zajednici 500 miliona KM ide zemljama regiona

0
1

Ako BiH ne potpiše Ugovor o Prometnoj zajednici 500 miliona KM ide zemljama regiona

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se danas sa zamjenikom šefa delegacije EU u Sarajevu, Haldunom Sinom (Khaldoun Sinno).

Teme razgovora bile su potpisivanje Ugovora o Prometnoj zajednici i usvajanje Zakona o akcizama na naftne derivate. Ministar Jusko upoznao je zamjenika šefa delegacije EU o trenutnom statusu BiH kad je u pitanju Ugovor o Prometnoj zajednici, te naglasio veliki značaj Prometne zajednice za razvoj saobraćajne infrastrukture u BiH.

Sinno je pohvalio dosadašnji rad Ministarstva komunikacija i prometa BiH, te je ukazao na značaj što skorijeg potpisivanja Ugovora o Prometnoj zajednici. Zamjenik šefa delegacije EU je ponovio podršku Evropske komisije za četiri projekta iz BiH koji su pozitivno ocijenjeni i podržani u Trstu, naglašavajući pritom pismo koje je komesar za proširenje EUJohannes Hahn uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, u kojem se od BiH traži potpisivanje Ugovora o Prometnoj zajednici do kraja septembra i što skorije usvajanje Zakona o akcizama.

Sinno je ponovio upozorenje komesara Hahna da će u slučaju nepotpisivanja Ugovora o pristupanju Prometnoj zajednici u zadatom roku, sredstva dodijeljena BiH na samitu u Trstu u iznosu od 500 miliona KM biti preusmjerena na projekte u susjednim zemljama u regionu.

Također, pored ovog gubitka BiH će, kao jedina zemlja regiona koja nije pristupila Prometnoj zajednici izgubiti i sve druge benefite koji proizilaze iz članstva u Prometnoj zajednici.

Kad je u pitanju Zakon o akcizama, Sinno je naglasio značaj njegovog usvajanja, jer bi na taj način bilo omogućeno dalje značajnije investiranje od strane međunarodnih kreditora u infrastrukturni razvoj BiH, prvenstveno Koridor 5C.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime