Ako bi došlo do rata: Ova karta prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne

0
64

Foto: Index.hr/Ova karta prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne

Biste li se, ako dođe do rata, borili i riskirali poginuti za svoju zemlju?

Ovo je pitanje postavljeno u istraživanju koje je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup zajedno s kompanijom za istraživanje tržišta Worldwide Independent Network u 64 zemlje širom svijeta.

U globalnom prosjeku, 61% ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, dok je 27% odgovorilo da ne bi bilo spremno boriti se, piše Index.

Očekivano, puno viši postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je voljan boriti se (67%), no zanimljivo je da je i većina žena odgovorila potvrdno (52%).

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom svijeta, s uzorkom od oko 1000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je provedeno između septembra i decembra 2014.

Ova lista prikazuje ko bi se borio za svoju zemlju, a ko ne - undefined

Među europskim zemljama prednjači Finska – s postotkom od 74% ljudi voljnih ratovati – zemlja koja je također zadnji put ratovala na početku Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na tu zemlju.

Što se tiče Balkana, najviše volje za odlazak u rat ima na Kosovu (58%), a zatim u Bosni i Hercegovini (55%), pa u Srbiji (46%) i Makedoniji (38%).

Znatna varijacija postoji i među religijama.

Muslimani su najspremniji ratovati – njih 78%. Slijede hinduisti (77%), zatim budisti (66%), a nakon njih, zanimljivo, ateisti i agnostici (57%).

Među kršćanima su najratoborniji pravoslavci (53%), ali katolici su odmah iza njih (52%), dok su protestanti voljni ratovati u manjini (48%). Oko pola Židova spremno je ratovati, njih 51%.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime