Akcioni planovi ostaju mrtvo slovo na papiru: Tuzla i Zenica najzagađenije u BiH

0
10

akcioni-planovi-ostaju-mrtvo-slovo-na-papiru-tuzla-i-zenica-najzagadjenije-u-bihTuzla, Zenica – Udruženje ekologije i turizma Eco Impuls iz Sarajeva i Služba za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica organizovali su okrugli sto o zaštiti životne sredine i provedbi lokalnog akcionog plana – LEAP u Zenici. Ovo je prva aktivnost u okviru implementacije projekta Podrška provedbi lokalnog ekološkog akcionog plana u općinama Zenica i Tuzla, koji finansira EU u okviru programa IPA za okoliš i klimatske promjene.

Prepoznali su našu općinu kao najzagađeniju, tako da je NVO Eco Impuls uspio da kandiduje projekt fondovima IPA i da mi, kao općina, prođemo u tom projektu koji je ekološki. Otprilike, oni segmenti koji će se raditi su sadnja i biće napravljen jedan ekološki zid prema našem najvećem zagađivaču, zatim uklanjanje divljih deponija, selektivno skupljanje otpada koje će raditi učenici osnovnih i srednjih škola, podizanje eko-svijesti naših sugrađana, kazala je Mubera Pezo, pomoćnik načelnika Općine Zenica za komunalne poslove.

Slaven Dolić, predsjednik Eco Impulsa, objasnio je kako kroz svoj projekt pokušavaju pomoći implementaciji dijelova LEAP-a u Tuzli i Zenici da se pokuša smanjiti uticaj najvećih zagađivača na te općine, koje su najzagađenije u BiH. Samir Lemeš, predsjednik zeničkog Eko-foruma, naglasio je da su akcioni ekološki planovi dobar instrument, jer su se pokazali učinkovitim u nekim sredinama. Međutim, kao i mnogi drugi dokumenti u Zenici, oni su mrtvo slovo na papiru.

– Očekujem da će ovakav projekt pomoći da se oni ožive. LEAP u Zenici nije dobar, nije prilagođen lošoj situaciji kakvu imamo u gradu. Kakanj ima puno obimniji i puno kvalitetniji ekološki plan. S obzirom na to da EU ne finansira konkretne projekte, što podrazumijeva ovakva ulaganja, očekujem da se kroz ovaj projekt, ako ništa, dođe do informacije da nam LEAP, onakav kakav jest, nije pomogao i da ga treba promijeniti, te da se pokuša doći do nekakve koordinacije. Lokalni ekološki plan ne treba praviti bez saradnje sa kantonom, a sa Federacijom ćemo imati situaciju kao i do sada da se samo prebacuje odgovornost na drugog, kazao je Lemeš.

Partner iz Istre

Partner u projektu je Zelena Istra iz Hrvatske, organizacija koja će u toku realizacije navedenih aktivnosti prenijeti najbolju evropsku praksu iz područja implementacije lokalnih ekoloških akcionih planova.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime