Akcija Klinike za ginekologiju UKC-a Tuzla: Besplatni pregledi za Srebreničanke

0
4

dom-zdravlja-srebrenica

Tuzla, Zenica – Žene na pregled mogu doći 20. januara i dobit će kompletnu ljekarsku uslugu od preventivnih pregleda do pregleda ljekara porodične medicine, kazala je Dženita Ljuca

U povodu obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, koja se obilježava svake godine krajem mjeseca januara, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, organizovat će besplatne preventivne preglede povratnica u Srebrenicu.

Inače, ova centralna aktivnost, koja će biti održana 20. januara u ovom podrinjskom gradu, realizuje se u saradnji sa Udruženjem Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

– U Srebrenicu idu naši ginekolozi i sestre. Radi se o preventivnim pregledima i pretragama za otkrivanje raka grlića materice. Također, uzet ćemo briseve za mikrobiološku analizu. Uradit ćemo ultrazvučne preglede, a bit će sa nama i kolege anesteziolozi. Radit ćemo i sve ono što se odnosi na opći pregled, a ići će i ljekari porodične medicine, koji će raditi usmenu edukaciju žena – kazala nam je Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Ona navodi da su ovi pregledi izuzetno važni ženama u cijeloj zemlji, a posebno u Srebrenici, jer se radi o osjetljivoj populaciji, koja je često zaboravljena od mnogih u zemlji.

– Prvo, treba sa ljudskog aspekta da znaju da nam je stalo do te populacije. Drugo, ta populacija koja je pretrpjela i stres i razne probleme koje imaju, sigurno da možda i ne stignu, i nisu u prilici da obave ovakve preglede. Osim toga, imamo tamo i mlađu populaciju, koja bi trebala da se pregleda i na vrijeme prevenira ovu bolest – kazala nam je Ljuca.

Navodi da se ovakvi pregledi mogu obaviti u svim ambulantama. Sve žene, ističe Ljuca, same trebaju da traže pretragu jer na to imaju pravo.

– A naša obaveza je i da im pomognemo i da ih educiramo. U okviru ove nedjelje predstavit ćemo i videomaterijal koji je u cilju podizanja svijesti žena o raku grlića materice urađen u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Radi se o edukativnom spotu, koji će pomoći ženama – kazala nam je Ljuca.

Ljuca navodi da je važno govoriti o prevenciji raka grlića materice, jer u svijetu godišnje oboli 580.000 žena od ove bolesti, a umre njih 298.000. U našoj zemlji raste broj oboljelih, te je važno da mlađe pacijentice obavljaju preventivne preglede. Rak grlića materice je u razvijenim zemljama stavljen pod kontrolu, što nije slučaj sa zemljama u razvoju u kojima su preventivni programi nedovoljno zastupljeni, a svijest žena o značaju redovnih pregleda na niskom nivou.

Inače, obilježavanje Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, trajat će od 18. do 22. januara. Pored centralne aktivnosti i drugih događaja, 21. januara, u sali Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta u Tuzli, bit će održan jedan sat fitness treninga.

(S. K./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime