Akademik Smail Čekić: Ocjene Vijeća vrijeđaju ljudski um i ponižavaju žrtve genocida!

3
32

11Sarajevo – Ovo je razočarenje za sve žrtve genocida u Bosni Hercegovini, kazao je nakon jučerašnje presude Radovanu Karadžiću akademik prof. dr. Smail Čekić, profesor na Fakultetu političkih nauka i saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Nagrađeni zločinci

– Iskazi kojima je data kvalifikacija djela su nekonzistentni i nekoherentni unutar sebe, čak imaju odredbe protivuriječnosti, ali su istovremeno i nekorespodentni sa faktičkim događanjima i događajima u društvenoj stvarnosti. Eklatantan primjer navedenog stava je ocjena Pretresnog vijeća da su na području sedam bh. općina dokazana ubijanja i drugi masovni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tj. actus reus, a nije izveden zaključak o postojanju genocidne namjere, što bi u prevodu značilo da je genocid izvršen bez postojanja genocidne namjere. Ocjene Vijeća duboko vrijeđaju ljudski um i ismijavaju i ponižavaju žrtve genocida. Presudom su nagrađeni planeri, organizatori i izvršioci zločina genocida i time legaliziraju i legitimiziraju upotrebu sile nad nezaštićenim i nenaoružanim civilima i civilnim stanovništvom – kazao je Čekić, dodajući da je Vijeće presudom negiralo i zločin genocida u BiH.

Istakao je i da je Vijeće svojim neutemeljenim ocjenama, katastrofalnim i morbidnim kvalifikacijama u potpunosti učinilo besmislenu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u društvenoj i sudskoj praksi. Naveo je da se ovime nedvosmisleno i eksplicitno potiče i motivira vršenje genocida i upućuje na neodgovornost i nekažnjavanje izvršilaca zločina genocida.

Političke odluke

– Ova presuda potpuno je komplementarna Dejtonskom mirovnom sporazumu, teritorijalno-političkoj podjeli RBiH i legalizaciji zločina genocida. Ovo je početak kraja savremene civilizacije i savremene kulture, jer nije spriječila niti kaznila zločin genocida izvršen nad evropskim muslimanima na kraju 20. stoljeća, a što je njena obaveza u skladu s Konvencijom. Pretresno vijeće i ovom presudom de facto i de iure negira zločin genocida u Republici BiH, čime, imajući u vidu naučnu činjenicu da negiranje genocida predstavlja zadnju fazu procesa genocida, neposredno učestovovuje u zločinu genocida nad Bošnjacima, pripadnicima nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve  – poručio je Čekić.

On zaključuje da je presuda Pretresnog vijeća operacionalizacija poznatih političkih odluka Zapada prema agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima i de facto je presuda žrtvama genocida!

Saznanja i istraživanja

– Presuda je u suprotnosti sa svim relevantnim, valjanim, pouzdanim, adekvatnim i dovoljnim podacima i dokazima, koji potvrđuju, verifikuju i dokazuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida nad Bošnjacima u svim okupiranim mjestima RBiH, gradovima u opsadi, sigurnim zonama UN-a i slobodnim područjima Republike. Navedeno saznanje je objektivno, istinito, naučno saznanje, do koga se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima – poručio je Čekić nakon presude.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. bosna i bosnjaci moraju prekinuti svaku saraddnju sa evropom i amerikom dok sve dok se srbija i srbi ne proglase krivi za genocid nad bosnom i bosnjacima to jest muslimanima i dok se ne ukine genocidna rs

  1

  0
  • Bujrum, prekinite. Ali mislim da to nije dobro prvenstveno za vas. Čuj prekinuti saradnju sa Evropom i Amerikom. Ludaci koji ovako nešto podržavaju i misle se nalaze u Gornjoj Maoči i još dvadeset i kusur mesta po Federaciji. I ljubitelji su Vijesti ummeta i saffa. Velika većina Bošnjaka na čelu sa Reisom Kavazovićem ipak nije takva, toplo se nadam.

   0

   1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime