Akademik Muhamed Filipović: Ko to želi da se Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci

0
22

muhamedfil.7jpegSarajevo, Sandžak – Pozivanje građana Sandžaka da se registriraju kao Turci velika je podvala Bošnjacima koji žive na tom prostoru, a iza tog poziva se kriju opasne namjere, izjavili su predsjednik Bošnjačke akademije nauk ai umjetnosti, akademik Muhamed Filipović te dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo.

Udruženje Turaka u Srbiji, s izvjesnim Alijom Šahovićem na čelu, koje je u Novom Pazaru formirano prije manje od godinu, krajem prošlog mjeseca pozvalo je građane da se registriraju u tom udruženju, a pod plaštom da bi se formirala turska nacionalna manjina.

Negativna pojava

Međutim, ovaj poziv izazvao je buru reakcija te svojevrsno uznemirenje kod stanovništva, jer nije samo shvaćen kao provokacija već kao dublja, skrivena namjera da se uruši bošnjački identitet u Sandžaku.

Prema izvještavanju pojedinih medija, ono što je iznenadilo Bošnjake Novog Pazara, kako kažu, jeste činjenica da se nad bošnjačkim narodom, od kojeg očekuju najveću pomoć, pokušava provesti „turkizacija” i stvoriti jedna manjina nauštrb druge.

Akademik Filipović ovu pojavu ocjenjuje izrazito negativnom. Ne isključuje mogućnost da je sve usmjereno prema tome da se Bošnjacima na tom prostoru oduzme politički i svaki drugi legalitet i legitimitet.

– Kakav smisao ima da se ljudi tamo registriraju kao Turci? To može biti samo prihvaćanje turske politike. Jednostavnim izjašnjenjem oni ne postaju Turci, nego tek prihvatanjem turskog nacionalnog identiteta, koji podrazumijeva i promjenu imena i svega ostaloga – ističe Filipović.

Profesor Fočo cijeni da “u ovoj situaciji, kada se na svaki način stanovnici Sandžaka i Bosne nastoje dovesti u neku vezu sa po Evropu opasnim ljudima, to predstavlja provokaciju i na nju ne bi trebalo nasjesti”.

– To je uvezan način zbunjivanja te izazivanja jednog većeg rasula na ovim prostorima. Naime, turska manjina danas ne postoji i nemoguće je to identificirati jer je sandžačko stanovništvo potpuno autohtono. Ono ima svoju historiju, identitet, tradiciju – kaže profesor Fočo.

Terorističke grupe

On smatra da to može biti samo u interesu grupa “koje ne misle dobro ni islamu na ovim prostorima, a pogotovo ne sandžačkom narodu, koji je teritorijalno raspolućen između Srbije, Crne Gore i BiH”.

– Čak sam sklon mišljenju da ovakve opasne podvale idu u prilog raznim terorističkim grupama – zaključuje profesor Fočo.

Pokušaj da se nađu sejde bajramovići

Akademik Filipović smatra da cilj može biti i da se stvori svojevrsni mostobran za tursku politiku u Sandžaku odnosno Bosni, “jer to ne bi ostalo bez refleksija na BiH, gdje živi otprilike isto toliko Sandžaklija”.

– Ovo se može tumačiti samo kao pokušaj turske strane ili srpske strane da se nađu sejde bajramovići, koji će iskoristiti tešku situaciju u kojoj se nalaze Bošnjaci u Srbiji i činjenicu da imaju veliku dijasporu u Turskoj da bi se preorijentirali – potcrtava Filipović.

(Dnevni avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime