Akademik Filipović: Hamdija Pozderac je vodio politiku jačanja državnosti BiH

0
33

55227175-1c1c-44cf-b4f4-6c63b0094cfb-pozderac-hamdija-portret-29-01-2011-718x446Sarajevo  ̶  Sutra se navršava 27 godina od smrti Hamdije Pozderca, jednog od najistaknutijih bh. političara u bivšoj Jugoslaviji. I skoro tri decenije poslije, smrt nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika Skupštine SRBiH, te člana Predsjedništva SFRJ obavijena je velom tajne.

Do danas nisu potvrđene, ali ni demantirane priče da je Hamdija Pozderac ustvari ubijen, prvenstveno zbog toga što se kao predsjednik Ustavne komisije Skupštine SFRJ usprotivio promjeni Ustava iz 1974. godine, koje bi značile ukidanje autonomije za Vojvodinu i Kosovo. Smrtna presuda U ovu teoriju vjeruje i akademik Muhamed Filipović, nekadašnji blizak prijatelj Hamdije Pozderca. – Hamdija je javno izjavio da se dogovorio s rukovodiocima autonomnih pokrajina da sve ostaje isto, a kada me je pitao jesam li to vidio, ja sam mu rekao: „Ti si sebe osudio na smrt“ – prisjeća se Filipović.”

Smrti Hamdije Pozderca prethodila je njegova iznuđena ostavka na funkciju potpredsjednika Predsjedništva SFRJ i člana Predsjedništva SFRJ na sjednici Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista BiH u septembru 1987. Ostavku je podnio pod ogromnim pritiskom koji su na njega vršile, prije svih, prosrpske grupe u državnom vrhu okupljene oko Slobodana Miloševića. Akademik Filipović naglašava da je rušenje Hamdije Pozderca počelo, kako kaže, fingiranom aferom “Agrokomerc”, otkrivenom iste godine kada je on bio primoran dati ostavku.

Proces zbog navodnog izdavanja mjenica bez pokrića u firmi koja je bila okosnica tadašnjeg razvoja i privrednog procvata Cazinske krajine bio je otvoren i protiv Hakije Pozderca, Hamdijinog brata, koji je u to vrijeme bio član Upravnog odbora tog preduzeća.

– Ja sam govorio Hamdiji da ne smije dati ostavku, ali on mi je rekao da mu prijete hapšenjem brata Hakije. Istovremeno, stvoren je veliki pritisak hapšenjem više od 500 ljudi širom Bosne, koji su isljeđivani, a mnogi su završili na psihijatrijskim klinikama, a bilo je čak i smrtnih slučajeva nakon tih hapšenja u vezi s aferom „Agrokomerc“. Hamdiju su progonili zbog toga što je on zajedno s drugim ljudima cijelo vrijeme zastupao i vodio politiku jačanja državnosti BiH – kaže prof. Filipović.

Kućna izolacija

Ističe da progon Hamdije Pozderca nije prestao ni kada je podnio ostavku jer je nakon nje bio u kućnoj izolaciji.

– Svaki dan su ga isljeđivali, a žalosno je da je isljeđivan i dok je ležao na Klinici za neurohirurgiju, zbog čega sam ja tada i prigovorio profesoru Konjhodžiću (Faruku, op. a.) zašto su to dozvolili. Nisam posjećivao Hamdiju dok je bio u bolnici, jer mi je poručio po Besimu Ibrahimpašiću da ne dolazim nikako, jer su ga prisiljavali da mene uvuče u tu cijelu historiju, kao što su mene prisiljavali da svjedočim protiv njega i Branka Mikulića – potcrtava akademik Filipović.

54d7bde3-8044-4355-861e-5121b0094cfb-muhamed-dr-prof-filipovicSmrti u prisustvu vlasti

Prema riječima akademika Filipovića, nedopustivo je to što se niko nije pozabavio stvarnim razlozima smrti kako Hamdije Pozderca tako ni Džemala Bijedića, Skendera Kulenovića, Mehmedalije Maka Dizdara, Hazima Šabanovića, Sulejmana Redžića…

– To su smrti, kako je jedan pjesnik naveo u svom djelu, koje su se desile u prisustvu vlasti. Tako je Hamdo umro u prisustvu vlasti, kao što su i mnogi drugi umirali – zaključuje profesor. FilipovićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime