Akademik dr. Čekić: Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nema svoju fašističku ideologoju, pokret i politiku

0
12

Autor: Bošnjaci.Net

U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak večer, 9. marta t.g., akademik prof. dr. Smail Čekić održao je predavanje na temu: “Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) 1912. – 1913.”

Akademik dr. Čekić član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i redovni profesor historije na Fakltetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu.

Akademik dr. Čekić koji je rodom iz gusinjsko-plavskog kraja, jedan je od respektovanih svijetskih istraživača genocida. Zašto ne reći, da je jedan od najvećih živih bošnjačkih boraca za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Također, akademik dr. Čekić je borac za pravdu za sve žrtve rata, ali i borac za istinu o svim zločinima u svijetu, i posebno da pravda stigne sve ratne zločince, da žrtva bude bar djelimično zadovoljna.

 

– Uspio sam, kao jedini Bošnjak, da dokažem genocid u Bosni i Hercegovini na kraju 20. stoljeća, u jednoj sedmočlanoj Međunarodnoj komisiji u kojoj je bilo pet Srba, najvećih naučnih i pravnih autoriteta, i jedan Britanac. U dvije ipol godine rada, zahvaljujući podršci prije svega koju mi je pružio Uzvišeni Stvoritelj, uspio sam da dokažem genocid, i svi članovi komisije, uključujući i Srbe, potpisali su svojeručno brojne izvještaje o genocidu u Bosni, naročito u području sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenice. Nakon toga Vlada entiteta RS je prihvatila te rezultate istraživanja, poslije čega je tadašnji predsjednik tog entiteta, Dragan Čavić, javno izašao na televiziju, rekao i priznao da je izvršen genocid na području Sigurne zone UN-a Srebrenice, nakon čega je postao politički mrtvac!, – rekao je akademik dr. Čekić u dugom izlaganju.

Punih je 105 godina (1912/13.) ali i 99 godina (1919.) od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju.
Akademik dr. Čekić u dužem obraćanju upoznao je prisutne o nekim metodama naučno-istraživačkog rada tima na čijem je čelu, kao i dosadašnjim rezultatima naučnog istraživanja u period tri stoljeća historije oblasti Plava i Gusinja (i šire regije na Balkanu), posebno od perioda Berlinskog kongresa (1878), kada su ova dva mjesta, i dva mala naroda bili u centru pažnje najvećih svjetskih sila, te događaja u vremenu balkanskih ratova, 1912., 1913., (kao i 1919.) godine.

Genocid je izrazito složena empirijska pojava društvene stvarnosti, dok je akademik dr. Čekić u obraćanju naglasio, da je zločin genocida najteži oblik kršenja međunarodnog prava iza kojeg stoji država kao politički subjekt, koji planira, organizira, sprovodi država, odnosno vojska, policija i druge formacije koje su obučene za takvu namjenu, istakao je on.

Genocid i masovna zvjerstva predstavljaju užasavajuće ljudske gubitke, kako potvrđuje i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, usvojena, 9. decembar 1948, član I.

 

Opće je poznato da su zvaničnici CG kroz vrijeme, kao i crnogorski historičari, govore i pišu da se radi o “oslobađanju plavsko-gusinjske oblasti”. Ovdje se nameće pitanje, zašto, kako i od koga su oslobađali plavsko-gusinjsku oblast; – kada je od strane države Crne Gore na ideološkoj, političkoj i etničkoj osnovi, nad muslimanima- (Bošnjacima i Albancima), civilima i civilnim stanovništvom, izvršeni brojni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava u brojnim i raznovrsnim akcijama, primjenom raznih metoda i sredstava, raznih obilježja, sa najtežim posljedicama, uključujući i genocid. –

Prisutni su saznali da je u proteklih nekoliko godina naučno-istraživački tim, ili dio tima, na čelu sa akademikom dr. Čekićem, obišli su više država, državnih i vojnih arhiva: Od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Mađarske, Turske, Italije… Sakupljeno je iz raznih arhiva preko 30 hiljada važnih dokumenata na više jezika, u kojima se pominju Plav, Gusinje, ali još neki gradovi Sandžaka i Republike Kosovo koji će biti obuhvaćeni ovim projektom. Kompletna dokumentacija je od izuzetne važnosti o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskoj oblasti.

– Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nema apsolutno svoju fašističku ideologoju, fašistički pokret i fašističku politiku, rekao je akademik dr. Čekić, ističući da se ima u vidu da su Bošnjaci, najraseljeniji narod na kugli zemaljskoj.

 

Akademik dr. Čekić je u ime Zavičajnog udruženja Plavljana i Gusinjana u BiH sa sjedištem u Sarajevu, Smajlu Srdanoviću uručio Povelju za sveukupni angažman i podršku sa članovima zajednice i biznismenima koju pruža ovom proijektu.

U ovoj večeri program je je učenjem ašare iz Kur’ana azimušana otvorio hafiz Hako ef. Omeragić, dok se ispred Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku obratio predsjednik Smajle Srdanović, ispred Bošnjačko-američke nacionalne aosicijacije predsjednik Muharem Purušić, skupa su pozali da se moralno i materijalno podrži ovaj naučno-istraživački projekt.

Program je vodila Selma Mujević, dok su kasidu od Alipaši opjevali Haris Kolenović i Ermin Dervišević.

Na kraju programa održano je donatorsko večer za potporu nastavku naučno-istraživačkog projketa i tima koji predvodi akademik dr. Čekić.

Spisak donatora je pročitao Smajle Srdanović, ali je i naglasio da ispod 100 hiljada dollara ne izlazimo iz centra. I kada su prisutni u prekrasnoj sali Bošnjačkog centra pomislili da je skupljen maksimum, otvorila su se bošnjačka srca vjernika, biznismena, rodom iz Gusinja, Plava, Novog Pazara, Rožaja, Đakovice… tako da je u rekordnom roku cifra prešla ono što su organizatori ove večeri predvidjeli.

 

Srdačana zahvalnost svim donatorima, posebno što su svjestni važnosti ovog naučno-istraživačkog projekta.

Članovi Islamske zajednice & Kultornog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, prije par godina su sa približnom cifrom također pomogli isti projekt, koji vodi

Održano je još jedno uspješno večer u organizaciji Islamske zajednice & Kultornog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Pored Bošnjaci.Net, ovo večer video zapisom su pratili i zabilježili Kemal Hot za SanapressNY i Rasim Ziljkić za SandžakTV NY.

Fotogaleriju pogledajte na FACEBOOK

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime