Aids: Epidemiološka situacija nesigurna, prognoze neizvjesne

0
0

indexBiH – Iako je stopa obolijevanja od AIDS-a u BiH u općoj populaciji ispod jednog procenta, a u grupama sa povećanim rizikom ispod pet odsto, epidemiološka situacija u BiH je nesigurna, a prognoze su neizvjesne

Prema podacima Instituta, u BiH je do sada registrirano 245 ljudi inficiranih HIV virusom, od čega se kod 126 razvio AIDS, dok je njihov broj u Republici Srpskoj 87, od kojih je u ovoj godini zabilježeno devet novih slučajeva.

Prema stopi obolijevanja, BiH se svrstava u zemlje sa niskom prevalencom, ali je epidemiološka situacija nesigurna, uzimajući u obzir sve faktore koje doprinose bolesti, kao i situaciju u okruženju.

Prvi registrovani slučaj infekcije HIV-om u BiH zabilježen je 1986. godine, a prema polnoj strukturi, 80 odsto su osobe muškog pola, dok je glavni put prenosa i dalje heteroseksualni, a zatim homo i biseksualni.

 

Od devet novih slučajeva zabilježenih ove godine u Republici Srpskoj, šest je bilo HIV pozitivnih, a kod troje je zabilježen AIDS. Prema polnoj strukturi šest lica je muškog, a troje ženskog pola, i to su bračni partneri novootkrivenih.

U pet slučajeva put prenosa je heteroseksualni, u tri je homo odnosno biseksualni, a jedan je injekcioni korisnik droga, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

Od posljedica AIDS-a u Republici Srpskoj je do sada umrlo 17 osoba.

 

Specijalista epidemiolog LJubica Jandrić ističe da se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka pod terapijskim tretmanom nalaze 34 osobe, dok su tri osobe pod zdravstvenim nadzorom.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, kontrola, kao i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, a posebna pažnja se posvećuje ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a.

“Uz podršku Global fonda provode se određeni programi i aktivnosti u vezi sa kontrolom i prevencijom HIV/AIDS-a, a posebno u populacijama koje su najviše izložene riziku od HIV infekcije, što značajno doprinosi kontroli ove bolesti”, navodi Jandrićeva.

Ona dodaje da sve aktivnosti u vezi sa HIV/AIDS-om provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zdravstvenim institucijama i drugim vladinim institucijama i nevladinim sektorom, koji ima veoma značajnu ulogu, posebno u terenskom dijelu aktivnosti.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime