Ahmetović: ‘Domovina’ je formirana zbog države, a ne da bi bila većina Miloradu Dodiku

0
6

ahmetovic-ko-o-cemu-zlatko-o-staljinuSarajevo, Banja Luka  ̶   Koalicija Domovina je formirana zbog države, a ne da bi bila većina Milorada Dodika, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina “Dani” potpredsjednik Stranke demokratske akcije i novoizabrani zastupnik ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske Sadik Ahmetović.

Po njegovim riječima, došlo je, međutim, do određenih nesporazuma, obzirom da predstavnici svih stranaka nisu prisustvovali sjednici koalicije Domovina.

– Jedan dio stranaka iz koalicije Domovina je potpisao ovaj sporazum sa Savezom za promjene, tu prije svega mislim na SDA i DF. S tim u vezi postoje različiti pogledi naspram ulaska u Vladu RS-a, međutim, nijedna politička stranka u okviru Domovine nije istupila s pojedinačnim stavom kada je u pitanju koaliranje u novoj većini u Narodnoj skupštini RS-a. Naš stav bazira se na platformi i principima na kojima je Domovina nastala i platformi za pregovore u kojoj stoji da bilo ko ko predstavlja većinu u Banjoj Luci mora prestati negirati državu Bosnu i Hercegovinu, prestati negirati genocid i da mora zaustaviti diskriminaciju nesrba u RS-u. To su stavovi od kojih neće odstupiti nijedna politička stranka niti pojedinac koji na bilo koji način predstavlja koaliciju Domovina. Emir Suljagić je izašao sa stavom da koalicija Domovina neće ulaziti u vlast u RS-u i to je, otprilike, stav većine, jer ni SDA, koja ima najveći kapacitet u klubu poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, neće svojim djelovanjem ugroziti potpisani sporazum sa DF-om, niti Savezom za promjene – kazao je Ahmetović.

On misli da će Željka Cvijanović sastaviti Vladu Republike Srpske, ali smatra da je problem Cvijanović i SNSD-a da će većina koja će izglasati tu Vladu biti veoma teška i da će njen rad u budućnosti biti veoma otežan, obzirom da većinu u Narodnoj skupštini čini nekoliko političkih subjekata s različitim interesima.

– Ja sam jedan od sudionika slične Vlade u Banjoj Luci od 2002. do 2006. godine, kada su se većine mijenjale dva ili tri puta i mislim da će sadašnja imati slične probleme. Nisam veliki optimista da će ova Vlada, koju će formirati Željka Cvijanović, imati duži rok trajanja s obzirom da političke prilike. Unutar te koalicije će doći do turbulencija i te bi turbulencije mogle otvoriti vrata sastavljanju nekih novih većina – ocijenio je Ahmetović.

Upitan da li je koalicija “Domovina” na nekoj vrsti međupozicije između SNSD-a i Saveza za promjene koji ne postoji na nivou RS-a, kazao je da vjerovatno Domovina neće biti dio vlasti u RS-u u ovom trenutku, jer bi to ugrozilo sporazum sa DF-om i Savezom za promjene.

– Građani su se na samom glasanju opredijelili koji je to politički blok bliži koaliciji Domovina. Kroz izbor člana Predsjedništva BiH moglo se vidjeti kojem političkom bloku Bošnjaci u RS-u pripadaju i mi nemamo pravo to iznevjeriti. Da bismo uopće razgovarali sa SNSD-om, ta stranka bi morala napraviti veliki politički obrat spram nesrba u RS-u. Prije nego što bi započeli razgovore, ja sam to javno rekao, Dodik bi morao reći javno da u narednom mandatu neće negirati državu BiH, neće negirati genocid, a da mandatarka za sastav Vlade mora na prvoj sjednici obećati da će ukinuti odredbe koje diskriminiraju povratnike, kao što je ona o jeziku, i posebno da će povući sve uredbe Vlade koje se tiču Zakona o prebivalištu. Ja ne vjerujem da će do takvog scenarija doći i vjerovatno će koalicija Domovina u RS-u biti izvan vlasti, a vjerujem da će period ispred nas donijeti druga politička preslaganja u RS-u – rekao je, između ostalog, Ahmetović u intervjuu za magazin “Dani”.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime