Ahmet Davutoğlu: Drago mi je bilo čuti jutros Milorada Dodika kada govori da je Bosna i Hercegovina država

0
9

Rezultat slika za Ahmet Davutoğlu: Drago mi je bilo čuti jutros Milorada Dodika kada govori da je Bosna i Hercegovina država

Bivši premijer Republike Turske Ahmet Davutoğlu govoreći da SBF-u kazao je kako se za regionalnu reintegraciju podrazumijevaju politička, kulturna i ekonomska reintegracija. Podsjetio je kako je Amer Bukvić, organizator foruma bio njegov student kada je u BiH bio rat.

– On mi je kao moja porodica. Kao profesor ne mogu biti ponosniji nego što sam sada. Hvala ti Amere, kazao je na početku obraćanja nekadapnji turski premijer.

Bosna i Hercegovina je, kaže, trebala biti podijeljena prije 25 godina a sada je organizator velikih manifestacija. Dodaje kako je Sarajevo, koje je bilo razrušen grad, sada centar političkih i ekonomskih zbivanja i sastanaka.

– Pravi je trenutak da se analizira prošlost. Nedavno su me me pitali za budućnost međunarodnog poretka. Nakon ere hladnog rata bilo je mnogo optimizma, a danas imamo dosta pesimizma. Ja sugeriram na realističan optimizam. Danas imamo međunarodni nered. Globalno gledano sve je veća tendencija populističkoj autokraciji, islamofobiji, desničarskoje ideji.

Na ovaj region će utjecati evropske krize ako mudro ne postupimo. Naš odgovor u jugoistočnoj Evropi treba biti da moramo stvoriti pristup koji je orijentiran na viziju a ne na krizu,. Balkan se uvijek pamti po krizi, a sada je prilika da kreiramo viziju. Da u glavama ljudi uspostavimo projekciju budućnosti, a ne da gledamo unatrag. Ono što se desilo u regionu to je prošlost, moramo imati novu metodologiju. Imamo zajedničke vrijednosti, humanitarne, evropske i balkanske vrijednosti, naglasio je Davutoğlu.

U sljedećim decenijama, prema njegovim riječima, biće velika borba između inkluzivnosti i ekskluzivnosti.

– To je borba onih koji žele uključiti i isključiti. Na Novom Zelandu je bio nedavno pokolj u džamiji, ali premijerka te zemlje pokazala šta je inkluzivnost. Drago mi je bilo čuti jutros predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada govori da je Bosna i Hercegovina država. Da, bila je i biće država, ali treba da uključi sve narode u zemlji, poručio je Davutoğlu.

oslobođenje.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime