Agrisan iz Sanskog Mosta napravio vlastiti brend “Plodovi devet rijeka”

0
8

agrisan-zemljoradnicka-zadruga-sanski-mostSanski Most   ̶  Zemljoradnička zadruga Agrisan iz Sanskog Mosta napravila je vlastiti brend za prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda pod imenom “Plodovi devet rijeka”, a cjelokupan projekat realiziran je uz pomoć USAID-ovih stručnjaka iz projekta FARMA, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba direktor Zemljoradničke zadruge Agrisan Senad Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, brend “Plovodi devet rijeka” vezan je uz Sanski Most kao “Grad na devet rijeka”.

“To znači da je brend vezan za lokalno tržište, a naša proizvodnja još uvjek je mala i nedovoljna da bi bila dovoljna za izvoza”, pojasnio je Hadžibajramović.

Naveo je da Zemljoradnička zadruga Agrisan posjeduje oko 3.000 kvadrata plastenika u kojima se vrši intenzivna proizvodnja povrća.

“Također, na otvorenom proizvodimo lubenicu i neke povrtlarske kulture. Zadruga ima šest stalno uposlenih radnika, a na poslovima proizvodnje povrća angažovano je od dva do pet radnika”, rekao je Hadžibajramović.

Kazao je da je u planu proširenje i modernizacija proizvodnih kapaciteta.

“Pored komercijalne naša proizvodnja ima i edukativnu svrhu, jer zadruga vrši konstatne edukacije svojih članova i kooperanata, gdje pored teoretskog znanja koje stiču na seminarima u našim plastenicima mogu vidjeti i praktičnu primjenu novih tehnologija”, objasnio je Hadžibajramović.

Prvi registrovani proizvođač presadnica u USK

Hadžibajramović je rekao da je Zemljoradnička zadruga Agrisan prvi registrovani proizvođač presadnica na području Unsko-sanskog kantona (USK).

“U Federaciji BiH ima više uspješnih proizvođača presadnica. Mi smo sigurno najmanji, jer nam je ovo prva godina, a i imamo male proizvodne kapacitete. Naš plan je proizvesti oko 35.000 presadnica, što je veoma malo za ovu vrstu proizvodnje, ali mi proizvodimo za svoje potrebe i nešto malo za potrebe naših članova i kooperanata. Trenutno pokušavamo proizvesti kvalitetne sadnice, kako bi se prvo naši farmeri uvjerili u značaj i ulogu kvalitetnog sadnog materijala. U narednoj godini planiramo podići proizvodnju na 100.000 sadnica”, dodao je Hadžibajramović.

(Ekapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime