Agencija za razvoj visokog obrazovanja podnijela zahtjev za punopravno članstvo u ENQA-i

0
1

BiH – Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BIH podnijela je zahtjev za prijem u punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.

U zahtjevu se navodi da je formiran Tim za izradu samoevaluacionog izvještaja koji čine zaposleni ove Agencije te je utvrdila plan i dinamiku daljnjih aktivnosti, uključujući termine podnošenja izvještaja, kao i posjete panela međunarodnih eksperata.

Prva radna verzija samoevaluacionog izvještaja HEA-e već je pripremljena tokom implementacije IPA Twinning projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvaliteta”, koji je završen u septembru 2015. Godine.

Punopravno članstvo Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta BIH u ovoj evropskoj asocijaciji je strateški cilj i značajno je za visoko obrazovanje u BiH, u smislu jasnog pozicioniranja visokog obrazovanja i međunarodnog priznanja kvaliteta rada na visokoškolskim ustanovama u BiH.

ENQA je osnovana 2000. godine, i krovna je organizacija koja predstavlja organizacije za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA) zemalja članica. Misija ENQA-e je da značajno doprinese očuvanju i unapređenju kvaliteta evropskog visokog obrazovanja na visokom nivou te da djeluje kao jedan od glavnih pokretača razvoja osiguranja kvaliteta u svim zemljama Bolonjskog procesa, saopćeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Izvor: RTV Slon/FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime