Agencija za privatizaciju HNK-a zadržala dio novca od privatizacija

0
86

indexMostar, Jablanica, Capljina – Dio sredstava od posljednjih privatizacija koje je Vlada HNK-a namijenila za pomoć ugroženim kategorijama i visokom obrazovanju, kantonalna Agencija za privatizaciju samovoljno je zadržala kako bi ispunila svoj finansijski plan. Dok se u Vladi bore s naslijeđenim dugovima i slabim punjenjem budžeta, Agenciji za privatizaciju, koja je odlučila gospodariti dijelom javnih sredstava, novca neće nedostajati.

Iako su Vlada i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona donijeli odluku da se sredstvima od prodaje hotela Neum i Hekoma finansiraju visoko obrazovanje i socijalno ugroženi, Agencija za privatizaciju nije ispoštovala tu odluku i dio sredstava je zadržala za sebe, kako bi namirila plaće i zaostale obaveze.

Ismet Čampara, direktor Agencije za privatizaciju HNK-a, kaže da nije uplaćeno oko 400.000 KM jer im Vlada od 2009. godine pa do septembra ove iz budžeta nije isplatila 499.000 KM, a postoje neisplaćene obaveze.

Vlada HNK-a, koja se bori sa naslijeđenim dugovima, posrnulom privredom i slabim punjenjem budžeta, neposluh Agencije smatra nečuvenim. Dok je kantonalna kasa prazna, Agencija samovoljno ispunjava svoj finansijski plan.

“Uplanirali su već slijedeću godinu. Mi ovdje nemamo plan za sljedeću godinu, borimo se sa duhovima kako sljedeću godinu preživjeti, a oni misle samo na sebe”, kaže Samir Hadžihusejnović, ministar finansija HNK-a.

Pored neispunjavanja obaveza prema najugroženijim kategorijama, novonastala situacija onemogućava isplatu dijela dugovanja Univerzitetu Džemal Bijedić, visokoškolskoj instituciji koja je pred krahom.

“Ovo je situacija koja je postala neizdrživa. Posljednja plata koja je isplaćena to je bila plata za april mjesec”, kaže Sead Pašić, rektor Univerziteta Džemal Bijedić  u Mostaru.

U Vladi podsjećaju da su isključivo oni nadležni za raspodjelu sredstava iz budžeta, a ne bilo kakva Agencija poput one koja je vodila procese privatizacije od rata do sad.

“Da su oni radili svoj posao kako treba, vjerovatno bi danas firme koje su oni privatizirali radile i punile budžet i ne bi bilo ovih problema”, ističe Hadžihusejnović.

U Agenciji poručuju da je zadržavanje sredstava u skladu s finansijskim planom, ali da su otvoreni za daljnje dogovore. U međuvremenu, Univerzitet Džemal Bijedić je održao štrajk upozorenja, a profesori i radnici čekaju tek platu za maj.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime