Afera asistent na ETF-u Sarajevu: Vedran ili Ensar – odlučit će Senat

0
113

vedran-ili-ensar--odlucit-ce-senatPored Rektorata Sarajevskog univerziteta, u priču su se uključili i dekani sa ostalih tehničkih fakulteta i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Nepostojeća titula

Jučer je na Univerzitetu u Sarajevu održan sastanak Grupacije tehničkih nauka, kojem su prisustvovali dekani svih tehničkih fakulteta i predstavnik SPUS-a.

Grupacija je trebala prihvatiti ili odbiti posljednji izvještaj Komisije sa ETF-a, u kojem se, uprkos nezakonitostima, ponovo predlaže Zeljkovićev bratić za asistenta.

Kako saznajemo, članovi spomenute grupacije su sa tri glasa za, dva protiv (jedan predstavnik bio je odsutan) prihvatili sporni izvještaj, te tako, u jednu ruku, podržali nezakonito imenovanje asistenta.

Međutim, priča oko ovog izbora nije gotova. Konačnu potvrdu treba ponovo dati Senat UNSA, koji je već jednom izvještaj vratio. Nezvanično saznajemo da Senat zasjeda 6. maja.

Na Grupaciji je, između ostalog, pročitano pismo advokata Vedrana Karahodžića,  dobitnika Zlatne značke i jednog od kandidata, koje je trebalo biti pročitano i na sjednici Naučno-nastavnog vijeća (NNV) ETF-a, ali zbog intervencije dekana, to nije učinjeno.

U pismu je precizno navedeno i potkrijepljeno dokazima da je Ensar Zeljković radio ilegalno na ETF-u u prošlom semestru, te da je Komisija, uprkos tome, u ponovljenom izvještaju ponovo to navela kao prednost.

Naglašeno je da je spomenuta komisija prišila Zeljkoviću nepostojeću titulu demonstrator student III ciklusa, i najbitnije od svega: zanemarene su sve Vedranove nagrade i priznanja (dvije Zlatne značke).

Sankcije za inspektora?

Elmedin Konaković, šef Kluba SDA u Skupštini KS-a, prije dva dana se sastao sa Vedranom i njegovim ocem Ibrahimom Karahodžićem.

– Želio sam od njih čuti o kojim tačno nezakonitostima je riječ. Sve su mi objasnili. Postoji sve crno na bijelo, rekao je Konaković.

Što se tiče priznanja Zlatna značka, poslanik je podsjetio da je Skupština podržala davanje prednosti studentima koji je posjeduju.

– Problem je što neki dekani, poput dekana sa Prirodno-matematičkog fakulteta, to poštuju, a neki potpuno ignorišu, kao što je slučaj sa dekanom na Elektrotehnici, pojašnjava Konaković.

On je u nekoliko navrata na sjednicama Skupštine govorio o drugom kandidatu Vedranu Karahodžiću, njegovim priznanjima, ignorisanju dekana Behlilovića, a u narednom periodu planira tražiti sankcije za Kenana Vehabovića, kantonalnog inspektora za obrazovanje, koji je, kako kaže, ublažio prvobitni izvještaj, u kojem je naveo sve nezakonitosti i nije poduzeo konkretne mjere protiv čelnika ETF-a.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime