AFB KOLUMNA: Munafikluk bez granica/Trči zeka iz daleka

0
25

10Kažu oni koji su pametniji od mene da je nacija organiziran narod. Vjerujem ja njima, daleko od toga da ne vjerujem ali haj’ se ti organiziraj ako u svom timu imaš destruktivce, munafike, licemjere koji su u vječitom kontranapadu ali prema svom golu. Valjalo bi da na takvim utakmicama insan bude barem poluvrijeme k’o stonoga pa da se sa igračima u istom dresu, al’ sa drugim grbom, ravnopravno „nosiš“. I onda se meni čudom ne mogu načuditi što sam u stalnom oprezu u strahu od izdaje, što sam budan 24 sata, 365 dana u godini jednoj. 

PIŠE: Admir F. BEGANOVIĆ

Uhvatiše me jednom na foru u papučama 1992. i to se pamti, neće više. Boga mi. Htjedoše da mi uvedu carinu i na misli. Jeste kod mene ona parola – beg lezi – bez ustani, al’ beg i kad leži jedno oko mora otvoreno biti. A, kako da bude drugačije?

Izborna godina. Lome se koplja, valja nove laži skontati, stare laži više ne pale ni kod rodbine.
Čalo D. neki dan galami Ferhadijom: “Akcija uInterexu, akcija u Robotu, akcija u Merkatoru – Dnevni avaz pola marke“.: “Šta ti je blento? Misliće neko da te ja nagovaram – rekoh mu kad smo se pozdravljali. „Ma nema to veze sa tobom. Avaz više ni Fahro ne čita. Sad se raja pali na portale. A na portalima udarna vijest Mustafa Spahić koji onako pitomo reži i u tom režanju veli da onaj ko nagovara reis-ul-ulemu emeritusa dr. Mustafu Cerića da se kandiduje za člana predsjedništva BiH da mu je dušman i na ovom i na onom svijetu i da politički angažman dr. Cerića smatra zabludom i najvećim promašajem u životu.

E, zar nije komično. Nigdje, ama baš nigdje uvaženi i čestiti reis – emeritus Dr. Cerić nije rekao, izjavio, progovorio da će izaći na izbore. Mediji ko mediji rade svoj posao, nagađaju, prognoziraju, planiraju, očekuju, lažu, podvaljuju….sve ide u radni staž.
Neko je prepoznao dr. Cerića kao istinskog i jedinog lidera Bošnjaka i odjednom se javio strah. Zašto moj dobri Spahiću? Mustafa efendija Spahić, profesor Gazi Husrev begove medrese i imam džamije Čobanija uvijek je pokušavao u stilu suicidne pameti obezvrijediti dvodecenijski uspon Islamske zajednice i lični uspjeh dr. Cerića. Mujki se zapetljao u lavirintima zablude i svojim izjavama ne izaziva revolt već sažaljenje. Odavno se Mujki paša bavi dr. Cerićem, bez argumenata.

Kažu mudraci da onaj ko nema svoj život primoran je da živi tuđi. Spahića je odavno čaršija „označila“ kao „Bakirovog čovjeka“. Zna se da je Mujkijev zet Dženan Smailbegović jedan od šest Bakirovih savjetnika, zna se da će Telekom i ove izbore izdvojiti milione za kampanju, zna se da…Mujki je super – punac, ko Super-man, ne da svoje a igra protiv svoga. Da li je to kompenzacija „moje za moje’“?
Da li se Mujki igra sa religijom, sa sedždom, sa Bogom…..? To ne znam ali imam pravo da i to pomislim. Zna Mujki da niko nikog ne nagovara, da niko nikog ne može nagovoriti ali započeo je opet svoju igru. Munafikluk bez granica, izgleda. Ali Mujki ima loš centaršut i strategija mu je očajna. Taktika nula bodova. Ne razmišlja o kontranapadu protivnika, ne konta da se može provesti k’o zeka u onoj pjesmici “Trči zeka iz daleka oblio ga znoj, trči jadan žedan gladan i uzviče joooj….“.

Svako polaže i plaća svoj račun, tamo gdje nema advokata i Telekoma.

Neko u šali reče da bi Mujki bio dobar roker. Ma, ne. Ne bi dobri rock’n’roll to podnio. Turbo folk da. To da.
Kad brat na brata udara i laže tu samo turbo folk može podnijeti. A koju pjesmu bi Mujki pjevao?
„Čime da se ponosim
čemu sam se divio
ja ne mogu umrijeti
kad nisam ni živio.
Ne pjeva onaj ko mora već ko je navikao. A na um mi pade moj punac kad mi reče – „Ko nema zeta nema ni magarca“.
Izborna godina. Šta će sve naše uši slušati i oči gledati….
Razumijem ja Mujkija što strahuje od izbora. Ako se dr. Cerić kandiduje, Bakir ima malo šansi da pobjedi, a onda i mjesto savjetnika postaje ugroženo. Ko ne bi poželio takvog punca.
Al’ zaboravlja Mujki da je na kraju konca uvijek….konac.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime