AFB KOLUMNA: Amilin gambit- roditeljska pažnja

0
0

admir-beganovicAutor: Admir F. Beganović

Septembarsko sunce, škrto i „zubato“ bacalo se po mojoj mahali. Zastao sam pored jedne grupe kibicera, galamdžija i „savjetnika“ koji su čekajući svoj red za partiju šaha vidjeli ono što dva aktera ne mogu vidjeti. Partiju šaha odavno nisam odigrao, ali kada god pomislim na tu igru sjetim se dobrog amidže Sulje čijom sam voljom i zaslugom naučio pravila. Nasmijao me komentar jednog kibicera.“Ma, ne konjem konju jedan, pojedi ga „lauferom“.

„Najvažnije ti je otvaranje a u otvaranju najbolji je Damin gambit. Tada „bijeli“ žrtvuje pješaka radi bržeg razvoja figura i napada na ‘crnog’“ – govorio mi je Suljo.

Život je kao i šah, česta su matiranja, često se „remi“ izvuče samo je razlika u tome što u šahu kada pješak stigne do kraja može birati figuru koju želi a u životu….

Nedavno je, još jednu u nizu, životno – „spisateljskih“ partija odigrala novinarka tjednika „Dani“ Amila Kahrović-Posavljak, poznata u javnosti po već legendarnoj izjavi „ne razvijam se kao osoba“. „Sporni“ link koji je „proslavio“ Amilu kada je gostovala u emisiji „Ja biram goste“ TV 1(u kojoj je svojim glupostima nasmijavala ali i iritirala i goste i publiku i gledaoce), pregledala je „planeta“ a najpopularniji komentar: „Ona je turbo jezikara, jadan njen muž s njom“, i danas se spominje u Sarajevu.

Amila je svoj gambit odigrala još jednom, (ne)svjesno i jadno. Pokušavajući analizirati muftiju Zukorlića i nedavno održani „Pohod na Hadžet“ Amila je i ovaj put pokazala da „njen rad“ zaslužuje oznaku „Roditeljska pažnja“. Navodeći da je „ekces muftija“ sa svim onim ljudima koji su došli na Hadžet održao „molitvu za zločinca“ potvrdila je da iza „sindroma Amila“ stoji ekspanzija frustrirajuće osobe kojoj nije važno šta „piše“ već je važno da se spominje u bilo kojem kontekstu.

Ovako lijep hidžab ne zaslužuje da se ispod njega ne razvija osoba kao osoba. Apsolutno ne!

Javna je tajna da ‘njene’ tekstove piše neko ko odlično poznaje šah i otvaranje gambitom, a da je Amila samo ‘izvođač radova’. Ali i da nije tako, zar bi neko ko je obučen po islamskim propisima, mogao imati ‘mangupski sleng’ koji naginje ka ‘otvorenim psovkama’.

Napada Amila i Islamsku zajednicu i još mnoge druge. Pitam se da li će nakon ovog teksta ponovo posla imati Helsinški komitet za ljudska prava (već im se obraćala).

Nije Amila usamljeni, izolirani ‘incident’ sa apsolutno negativnim predznakom, ali je unikat okovan glupostima u čijoj mjeri i količini uživa raja.

Njene kolege pričaju svašta o njoj, ‘otvoreno iza leđa’ a ono posljednje što se saznalo da je nakon teksta „Muftijin Bleiburg“ (K)Amila (tako je prozvaše), ostala razočarana zbog otmjenog ignoriranja junaka njene priče.

Čiji je Amila ‘megafon’ odavno se zna ali nije jasno kako ‘neko’ ipak može podržavati i ‘gurati’ dominantni dilentatizam u njenim tekstovima. Amila misli da je u pravu ali ‘nije dovoljno biti u pravu, treba znati biti u pravu’ (dobri moj Gogi).

Analizirati Amilu tu je krkho znanje, ali njene teme i način kako ih ona vidi je izuzetno opasno.

A Fikret iz Novog Pazara mi posla poruku: “Čita li ti ono od one avetinje. Ma haj, ne šekiraj se bolan. Ismijasmo se, ona nam je razonoda. A valjda će doći nekad pameti“.

Ostao sam na zadnjoj rečenici Fikretove poruke.

E, moj Fikro. Ti budi optimista a ja ću ostati realan.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime