AEPC – 5 koraka do uspjeha u poljoprivredi

0
6

4aae664945aac46e183be4818a07c43e_MBiH – Lokalni poduzetnici i nove tehnologije transformiraju sektor poljoprivrede u Bosni i Hercegovini-Education Development Center, Inc (EDC), završio AEPC projekat

Prije tri godine, eksperti su opisivali sektor poljoprivrede u BiH – u kojemu je bilo na stotine malih preduzeća i na hiljade radnih mjesta – kao jedan od „najnepovoljnije pozicioniranih sektora u BiH“, kojeg karakteriziraju niski prihodi, zastarjele tehnike proizvodnje, nedovoljan nivo povjerenja u kvalitet proizvoda i neadekvatne vještine neophodne za natjecanje na međunarodnom tržištu.

Danas, zahvaljujući AEPC Projektu, poljoprivredna preduzeća iz BiH imaju mogućnost pristupa AgroLinku, Centru za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, koji pruža poljoprivrednim proizvođačima i drugim poduzetnicima u sektoru poljoprivrede usluge potrebne da bi se uopće mogli natjecati na evropskom tržištu ali i u drugim dijelovima svijeta. Uz podršku AEPC projekta, tri bh. poduzetnika su razvila AgroLink d.o.o koji je sada samoodrživ i koji će nastaviti pružati usluge dugo nakon završetka AEPC projekta.

 

Osnovan 1958. godine od strane Harvard univerziteta i fakulteta MIT, Education Development Center, Inc. (EDC-u prevodu: Centar za razvoj obrazovanja) neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, udružila se sa norveškom firmom Trace Trackers na implementaciji AEPC projekta, koji je velikodušno finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Na ceremoniji dodjele priznanja sutra (četvrtak), 5.decembra u 13h u sarajevskom hotelu Bristol, projektni partneri AEPC-a će predstavit jedinstveni model implementiranog projekta: stvaranje partnerstva sa lokalnim poduzetnicima i suinvestiranje u zajednički poslovni subjekat „AgroLink d.o.o“, te potom razvijanje cjelovitog poslovnog plana i održivog modela stalnih prihoda.

Evo i šta kažu neki od ljudi koji su direktno učestvovali u implementaciji AEPC projekta:

Dr. Janice Brodman, tehnička direktorica AEPC-a, ponosno kaže: “Zadovoljni smo što AgroLink pruža značajne izvozne usluge poljoprivrednim poduzećima u BiH i što će nuditi najnaprednije usluge, kao što je elektronsko praćenje/sljedivost dugo nakon što se završi projekt.”

“Kompanije pretplaćene na pakete usluga AgroLink-a napokon su u prilici da koriste prednosti geografske pozicije na pragu Zapadne Europe”, kaže Katica Poljo, v.d.šefa AEPCprojekta.

Prvi put u BiH se primjenjuje i AgroLink-ova SMS usluga koja omogućava poljoprivrednicima brzo i jednostavno dobiju tržišne cijene u državi u regionu, putem mobitela. Fuad Ćurčić, menadžer AEPC-a za poslovni razvoj naglašava: “Ako se poljoprivrednik nalazi u polju i treba da donese odluku koji usjev će da zasadi, on može jednostavno izvaditi svoj mobilni telefon i saznati trenutne cijene na tržištu i prema tome donijeti najbolju odluku za sebe i svoje poslovanje.”

5 koraka do uspjeha-pristup AEPC-a

  1. Bazira svoje aktivnosti na potražnji!
  2. Identificira ICT „visokog učinka“ i druge usluge koje mogu brzo i značajno unaprijediti konkurentnost poljoprivrednog poduzeća.
  3. Uspostavlja partnerstva sa lokalnim poduzetnicima su-investirajući u Centar za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, koji pruža usluge „visokog učinka“ svim poljoprivrednim poduzećima.
  4. Kreira cjelovit i detaljan poslovni plan za Centar za promociju izvoza.
  5. Čini Centar za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda samoodrživim kroz pružanje kvalitetne praktične obuke i tehničke pomoći.

(hronika.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime