Administracije prolaze, Dodik na crnoj listi ostaje: Sukobi s ambasadorima dok čeka “novog Trumpa”

0
864

Cormack, Dodik i Nelson (Foto: Klix.ba)

Bila je 2017. godina kada je Donald Trump došao na čelo Sjedinjenih Američkih Država. Na drugom kraju svijeta Milorad Dodik (SNSD) se nadao da će biti skinut s američke crne liste jer dolazi nova američka administracije “koja će ispraviti greške prethodne”.

Od tada je prošlo pet godina. Trump odavno nije predsjednik, a Dodik se i dalje kali na američkoj crnoj listi. Ono što se od te 2017. godine također nije promijenilo jeste Dodikov antagonizam prema funkcionerima i diplomatama SAD-a. Čak se i javno hvalio kako je specijalnom izaslaniku Joea Bidena, Gabrielu Escobaru, rekao: “Je** mi se za sankcije”.

Američke administracije se mijenjaju, ali vanjska politika ostaje uglavnom ista. Iako se Milorad Dodik svaki put kada dolazi visoki zvaničnik ili diplomata nada čudu, veoma brzo se razočara pa sve što mu preostaje jeste vrijeđanje i kreiranje nekih novih teorija.

Te 2017. godine, u vrijeme Donalda Trumpa, ambasadorica u BiH bila je Maureen Cormack koju je Dodik nekoliko puta u javnosti vrijeđao i nipodaštavao njenu ulogu. Vrhunac je bio kada se Dodik odbio rukovati s američkom ambasadoricom.

“Njeni komentari ne prate ni javno proklamovanu politiku nove američke administracije koja kaže da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja”, rekao je Dodik jednom prilikom i nastavio vjerovati da će mu sankcije ubrzo biti ukinute.

“U Washingtonu dolazi nova administracija koja će očigledno morati rješavati daleko složenija pitanja nego što je moj status. Kada se to malo smiri i kada vidim ko to odlučuje, pojavit ću se sa zahtjevom da se odluka o sankcijama revidira”, izjavio je Dodik u intervjuu za Prva TV iz Beograda 20. januara 2017. godine.

Prije desetak danas imenovan je novi američki ambasador u BiH Michael Murphy što znači da Eric Nelson uskoro napušta svoju sarajevsku rezidenciju, a za Dodika je to idealna prilika da ga napadne dok Amerikanac pakuje kofere.

U intervju koji je dao ovog vikenda, ambasador Nelson je, između ostalog, ponovio da su američke sankcije na stolu za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu te da “nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i mogućnost sankcioniranja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak”.

Iako nije govorio o imenima, prozvanim se našao, ko drugi, nego Milorad Dodik, prvi na listi bh. političar koji ima enorman potencijal za proširenje opisa sankcija.

U reakciji na Nelsonov intervju Dodik je rekao da se američki predstavnici godinama miješaju u unutrašnja pitanja Bosne I Hercegovine, a zatim dodao da su Amerikanci nedosljednji u svojoj politici.

“A koliko su oni dosljedni u toj priči o korupciji pokazuje to što se visoko pozicionirani službenik Ministarstva finansija SAD-a sastao sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem protiv kojeg je potvrđena optužnica za učešće u ogromnoj korupciji, jednoj od najvećih do sada u kojoj su učestvovali visoko pozicionirani službenici institucija BiH i entiteta”, rekao je Dodik.

Priliku je iskoristio da optuži ambasadora Nelsona da je on sigurno znao za taj podatak, ukoliko nije Paul Ahern.

Zatim je iznio novu teoriju zavjere da “Amerikanci navijaju samo za jedan narod u BiH, a to su Bošnjaci”.

S obzirom da je nezadovoljan aktuelnom američkom administracijom, iako mu ni prošla ni pretprošla nisu donijele lično ništa dobro, Dodik je nedavno otkrio kako se i dalje nada Trumpu?!

“Ako se pojavi novi Trump, treba proglasiti nezavisnost Republike Srpske”, rekao je u Beogradu u augustu ove godine konstatujući da će brzo proći i Bidenov mandat. U isčekivanju da Ministarstvo finansija i trezora SAD-a ažurira listu sankcija…

Izvor: klix.ba



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime