Adel Šabanović u Vijećnici uzvikuje: “Allahu, kazni zločinca”

0
42

15:40

Nakon što je Haški tribunal izrekao doživotnu presudu za Radovana Karadžića, porodice žrtava koje su u Vijećnici uživo pratile izricanje presude nisu mogle obuzdati emocije.

Senida je za “Avaz” kazala da je prezadovoljna te da su porodice konačno dočekale djelomičnu pravdu.

– Nisam mogla obuzdati emocije, suza radosnica mi je potekla, a srce jako zalupalo, ovaj dan čekali smo toliko dugo i konačno je došao. Radovan Karadžić dobio je kaznu koju je zaslužio. Uprkos miješanju mnogih sila i politika, končno se zna koje žrtva, a ko zločinac – kazala je ona.

Oduševljenje presudom nije krila ni Fatima Huseinović, koja kaže da je cijeli život i u vrijeme najtežih dana bila u Srebrenici, gdje je izgubila 17 članova porodice. Za nju je ovo historijski dan.

– Kada je sudija izgovorio “kriv je” i “doživotna robija”, kad nisam poletjela od sreće u nebesa – kazala je kratko Fatima.

14:58

Nakon što je sudija Haškog tribunala zločinca Radovana Karadžića osudio na doživotni zatvor, u sarajevskoj Vijećnici Adel Šabanović je počeo uzvikivati: “Allahu, kazni zločinca”.

14:40

Adel Šabanović ostao je bez 22 člana porodice. On očekuje da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu te da će genocid biti presuđen za sve općine koje se navode u optužnici, uz Srebrenicu, za koju je već optužen.

– Ako ima ljudskosti i morala Haškog tribunala i UN-a, dobit će doživotnu kaznu. Očekujem da za sve općine bude presuda da je počinjen genocid – kaže Šabanović, koji u Memorijalnom centru Potočari više od dvije decenije ukopava članove svoje porodice, te dodaje da bi volio bi da on sudi Karadžiću.

– Ovaj zločinac zaslužuje smrtnu kaznu – kazao je Šabanović.

Senida Karović, predsjednica Udruženja unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, kaže da za zločinca kao što je Karadžić ne postoji adekvatna kazna za zlodjela koja je činio.

– On je bio inicijator i organizator svih patnji koje su preživjeli građani Sarajeva, ali i cijele BiH. Ne postoji adekvatna kazna koju mu Hag može izreći, ali bila bi moralna satisfakcija za sve žrtve ako bi dobio doživotnu robiju i bio osuđen po svim tačkama optužnice. Za moju dušu smiraj bi bio da vidim presudu kriv je, to bi bio dokaz da zlo nikad ne može pobijediti dobro i da postoji pravda, a to je da zločinci budu kažnjeni. Moja kazna Karadžiću bila bi jako teška jer ono što sam ja preživjela i što danas proživljavam, a to je da sam 26 godina bez noge, tako da bi moja kazna bila puno teža od ove koju danas možemo čuti – kazala je Senida.

14:25

U Vijećnici izricanje presude Radovanu Karadžiću iščekuje Edvin Grahić, koji je u agresiji na BiH izgubio 43 člana porodice u Bijelom Potoku kod Zvornika.

Na pitanje šta očekuje danas od presude u Hagu, kazao je da, ukoliko sve bude prema dokazima koji su relevantni, Karadžić treba dobiti najstrožiju i najvišu moguću kaznu.

– Želim da sudija izgovori da se Radovan Karadžić osuđuje na doživotnu kaznu i da se osudi za genocid i u ostalim općinama, a ako je po pravdi, to će se desiti. Međutim, politika je, nažalost, umiješana više od 50 posto, pa je moguće sve očekivati – kazao je Grahić.

Ziba Jažić iz Udruženja “Žena – žrtva rata” kaže da za nju, koja je bila u logoru i čiji je muž ubijen kao logoraš, doživotna kazna Radovanu Karadžiću ništa ne znači.

– Na Grbavici sam bila zarobljenja u logoru, muž mi je ubijen u logoru, ni doživotna kazna ne može vratiti one koje je on ubio, kao ni ono što je uradio. Žrtvama nema satisfakcije, mene ime Radovana Karadžića asocira na ubistva, silovanja, zarobljavanja – kazala je Ziba.

Očekuje da će genocid biti presuđen i za druge općine.

– Ubistvo 100 ljudi je trijebljenje, odnosno genocid, a ne ubistvo na hiljade Bošnjaka koji su tokom agresije na BiH pobijeni – kaže ona te dodaje da ne može ni zamisliti da bi danas u Hagu Radovan Karadžić mogao biti oslobođen.

– Zamislite kakv bio to udarac za žrtve, a pogotovo za majke koje su izgubile sinove, muževe, ali i one majke koje su izgubile cijele porodice – kazala je Jažić, zaključujući kako je zadovoljna radom Haškog tribunala i Suda BiH koji je procesuirao brojne zločince.

13:58

Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Vijećnici s početkom u 14 sati organizira javno praćenje izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Među brojnim prisutnim su udruženja žrtava, predstavnici stručne i akademske zajednice te predstavnici međunarodnih organizacija, rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Rifat Škrijelj.

Nakon izricanja presude, prisutni će imati priliku čuti pojašnjenja i mišljenja pravnih eksperata u vezi s izrečenom presudom i cjelokupnim pravnim procesom koji se vodio protiv Radovana Karadžića u Hagu.

Podsjetimo, Radovan Karadžić se teretio po dvije tačke optužnice za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Radovan Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime