Abu Hamza: Osma godina u pritvoru bez optužnice

2
21

Sarajevo – Zatvoren je bez optužbe, a Bosna i Hercegovina ga smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Tačno je sedam godina od kada je Imad Al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pritvoren u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Kada je Safija diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, njen očuh nije mogao biti tu. On je propustio i brojne druge porodične događaje u proteklih sedam godina.

„Mogu reći da je zaista teško, pogotovo kad se stavim u kožu svoje majke koja sve to preživljava sama, odgaja djecu, nas šestero je prvo bilo, pa sam se onda ja udala, sestra je otišla i tako. Odgajala je tinejdžere. Sve ovo vrijeme ona je bila i otac, i majka, i brat i sestra, i sve što je jedna žena bez muža morala da bude“, kazala je Safija Softić-Namas, kćerka Imada al-Husina.

Njen očuh je Imad Al-Husin, bolje poznat kao Abu Hamza. Došao je u Jugoslaviju početkom ’80-ih da studira. Kasnije, tokom rata se borio na strani Armije BiH.

Deportacije nakon 11. septembra

Međutim, nakon 11. septembra bosanskohercegovačke vlasti su počele deportovati bivše borce sa Bliskog istoka.

Neki su završili u Gvantanamu, drugi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Suprotno svim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala BiH, iako nije počinio nikakvo krivično djelo, Abu Hamza se nalazi iza rešetaka.

„U Imigracionom centru Imad Al-Husin se nalazi već sedam godina. Bosanskohercegovačke vlasti ga smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost. Međutim, ne žele iznijeti dokaze na osnovu kojih su donijele takvu odluku“, javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Pošto je Abu Hamza iz Sirije, plan je bio deportovati ga u tu zemlju. Međutim, njegovi advokati su to uspjeli spriječiti, jer mu u Siriji prijeti smrtna kazna, budući da je služio stranu vojsku. I dalje se radi na pronalaženju treće zemlje koja bi ga prihvatila.

Novi zakon budi nove nade

Nedim Kulenović, advokat iz Udruženja ”Vaša Prava” koje ga zastupa, smatra da novi zakon o strancima može biti tračak nade za njih.

”Usvajanjem novog zakona o strancima doći će do usklađivanja bosanskohercegovačkog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Evropske unije, prije svega sa Direktivom o povratku, koja postavlja maksimalni period lišavanja slobode osobe u imigracionom pritvoru“, rekao je Nedim Kulenović, udruženje Vaša Prava.

Taj maksimalni period bi bio 18 mjeseci, što znači da bi, ako se novi Zakon o strancima usvoji, Abu Hamza automatski trebao biti pušten na slobodu. Iz Službe za poslove sa strancima nije bilo odgovora, kažu predmet je i dalje u toku i ne žele ga komentarisati.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. bojte se ALLAHA, neduznog covjeka drzite ni za sta jos vam branijo zemlju od okupatora da vas nekolju ,zar vas nije strah SUZA NJEGOVE DJECE .POHAPSITE LOPOVE koji vam uzese sve ispred nosa a vi cutite nesmijete ni da beknete sram vas bilo vi ste prjetnja sami sebi

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime