Abdullah Tabaković iz Mostara u 13-oj godini postao hafiz Kur’ana

1
8

Dječak Abdullah Tabaković (13 godina) je uspješno završio učenjem hatme pred Komisijom za hifz. Proučio je cijeli Kur’an, 604 stranice napamet za 15 dana, učeći svaki dan po dva džuza (40 stranica).  Njegov muhafiz je kurra hafiz Armin Abaza.

Hafiz Abdullah Tabaković je rođen 12. septembra 2004. godine u Mostaru. Pohađa osmi razred OŠ „Zalik“ u Mostaru. Hifz je počeo učiti u svojoj desetoj godini, 2014. godine, kod hafiza Armina Abaze. Nakon završetka osnovne škole, planira upisati Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Njegov babo Elvedin i majka Sanela su također završili sa učenjem Kur’ana napamet i spremaju se za izlazak pred Komisiju Rijaseta.

„Osjećam se prelijepo, kao da sam ja položio, pa i više od toga. Abdullah je primjer da se može puno postići ako se radi sa djecom, kad se uporno radi. Samo treba saburati. To je savjet roditeljima koji žele da njihova djeca nauče Kur’an.“, veli Elvedin Tabaković.

Posebne zasluge za Abdullahov uspjeh idu njegovom muhafizu, hfz. Arminu Abazi, koji je tri godine redovno radio i ulagao trud i vrijeme u uspjeh svog učenika.

„Abdullah je sigurno od kvalitetnijih učenika koji su preda mnom učili, i najmanje teretli učenika. Polovinom Ramazana smo završili sa učenjem stranica, i do Bajrama je već bio spreman za Komisiju“, istakao je hafiz Abaza.

Šefik ef. Čavčić, imam u džematu Zalik (MIZ Mostar) je Abdullahov muallim u mektebu, koji je posebno ponosan uspjehom svog učenika. Zanimljivo je da je Šefik ef. podučavao i Abdullahovog oca, Elvedina, i naučio ga arapskom pismu i učenju Kur’ana.

„Hvala Allahu Koji je dao da dočekamo polaznike mekteba koji polažu hifz pred Komisijom Rijaseta IZ. To je dobit za sve muslimane ovih prostora i podstrek ostalim učenicima da vide da mogu i da se isplati truditi. Abdullah je redovan polaznik mekteba i primjer za svu djecu. Mi smo tokom prošle godine koordinirali malo sa hafizom Abazom, pa bi Abdullah dok bi bio u mektebu na času naučio jednu stranicu Kur’ana napamet, a onda pred ostalom djecom uči stranice i oni ga prate gledajući pa se čude, zar je moguće da je tako brzo naučio jednu stranicu Kur’ana“, veli Šefik ef. Čavčić.

Čestitamo Abdullahu, njegovim roditeljima, porodici, te muhafizu hfz. Abazi na ostvarenom uspjehu, moleći Allaha da im podari još puno uspjeha u budućnosti.

Piše: Nedim BotićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime