Abazović: Đukanović je direktni akter genocida u Srebrenici, Bošnjačkoj stranci su bitne fotelje

0
9

Abazović: Jako mi je neprijatno zbog svega što se dešavalo u Pljevljima i nekim drugim crnogorskim opštinama /

Koliko je Bošnjaka otišlo zbog politike DPS-a? Koliko ih je otišlo zbog ekonomske situacije, a koliko zbog natpisa ili nacionalističkih napada, postavlja pitanja Abazović

– Ništa što je vezano za nacionalne interese Crne Gore ne može da se dovode u pitanje. Mi smo garant suvereniteta Crne Gore, a sa zapadnog kursa nema skretanja. Prethodna vlast nas na sve načine napada, a bezobrazno je, prljavo i licemjerno što DPS angažuje Azema Vlasija, rekao je lider građanske koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović.

Manjine su uplašene zbog postizbornih incidenata, ko god da ih je izazvao. Posetili ste Pljevlja i ponudili zaštitu manjinama. Ipak, koliko je politička prošlost dijela vaših koalicionih partnera, koji su podržavali i opravdavali ratne zločine, osporavali genocid u Srebrenici balast za skladne međunacionalne odnose za koje se verbalno zalažu?

– Jako mi je neprijatno zbog svega što se dešavalo u Pljevljima i nekim drugim crnogorskim opštinama. Naš apel je bio ljudima da slave kod kuće i da ne provociraju, a posebno ne da slave sa nacionalističkim pokličima i nacionalističkom ikonografijom.

Dva problema tu identifikujem. Jedan jeste da tu ima retrogradnih snaga, a drugi da je trideset godina duga vlast učinila sve da se neke negativne emocije potiskuju u ljudima i možda se ta frustracija ispoljava na pogrešan način. Drugo, ne želim da kažem da ovo nema veze sa ljudima koji treba da siđu sa vlasti i sa ljudima iz policije ili ANB-a, koji su vrlo skloni ovakvim aktivnostima. Da je neko htio da pravi politički profit valjda bi crtao grafite u toku političke kampanje. Sada kada smo kapitalizovali pobjedu meni nije jasno i manje mi je logično da neko ima potrebu za provokacijama. Čak i ako ima nekih negativnih aspiracija valjda bi bilo logično da sačekaju da se formira vlada pa onda da prave provokacije.

Mnogo je nepoznanica ali zbog regiona pitam – koliko je Bošnjaka otišlo zbog politike DPS-a? Koliko ih je otišlo zbog ekonomske situacije, a koliko zbog natpisa ili nacionalističkih napada? Koliko je Albanaca napustilo Crnu Goru zbog politike DPS-a, a koliko ih je napustilo zbog toga što je neko Ulcinjem ili Tuzima prošao trobojkom? Kada neko na to bude odgovorio dobićete jasne odgovore.

Mi smo bili u Pljevljima. Ne boji se Bošnjačka stranka zbog Bošnjaka. Da je tako ne bi vodila ovako katastrofalnu politiku već se boji zbog fotelja. Mi pružamo ruku saradnje manjinskim partijama. Neka se integrišu u novu vladu. Neka daju svoje eksperte. Za albanske stranke važi isto. Na taj način neka daju doprinos da se još više integrišemo. Neka pruže podršku koaliciji Crno na bijelo da se mi osjetimo snažnijim u zaštiti manjinskih prava, kaže Abazović

Neće se zaratiti

Šta očekujete od manjinskih stranaka, kakav odgovor na poziv?

– Očekujem pozitivan odgovor i očekujem da će oni biti dio nove većine. Naša, i ruka drugih partnera je pružena. Neće se zaratiti. Ovi što smo ih mi pobijedili na izborima, oni su bili u ratu. Dritan Abazović nije mogao da bude. Ja sam dijete rata zbog njih. Srebrenica? Đukanović je direktni akter toga. Neka pitaju ljude koji su i dalje na vlasti u tehničkom mandatu oni su bili dio toga. Neka pitaju direktora Uprave policije Veselina Veljovića kako je moguće da ljude hapse zbog statusa na društvenoj mreži FB, jer su predsjednika nazivali pogrdnim imenom, a za sat a u Pljevljima ne mogu da nađu nekoga ko piše grafite ili lomi stakla, zaključuje Abazović, prenosi NovaS.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime