9. maj: BiH nije odbranila puška, već čestita srca „Zlatnih ljiljana“

0
0

e7cfa1389e66169ea9f41af8f76e05fdBiH  ̶  Stotine dobitnika najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH „Zlatni ljiljan“ okupit će se sutra u sportskoj dvorani u Bihaću, kako bi obilježili 9. maj, koji se uzima kao dan „Zlatnih ljiljana“. Isti dan se obilježava i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatnih ljiljana“ Šerif Patković rekao je za bh. novinsku agenciju Patria kako delegacija Saveza još od petka boravi u Krajini, u posjeti porodicama najhrabrijih krajiških boraca koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

Zlatni ljiljan najveće je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme posljednje oružane agresije na zemlju koja je zvanično trajala od 1992. do 1995. godine.

Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Više od 1.600 boraca Armije RBiH dobili su priznanje „Zlatni ljiljan“, piše agencija Patria.

U kratkom dokumentarnom filmu TVSA komentator navodi da je hrabra Bosna i Hercegovina morala iznjedriti samo hrabe sinove! Sinove koji su aprila 1992. godine, pod grbom sa zlatnim ljiljanima, u tenama i farmerkama, bili bitku za sebe, za odbranu historije i za budućnost zemlje Bosne i Hercegovine.

I nije tajna da je na jednu pušku bilo deset boraca, da je svaki metak čuvan kao zlato, da borci nisu moglo do oružja zbog nepravednog embarga i što prema mnogima BiH nije imala pravo na samoodbranu.

Ipak, srce boraca nije moglo ništa zaustaviti!

Ljiljani su tokom četverogodišnjeg odbrambeno oslobodilačkog rata postali simbol otpora, patnje, stradanja i herojskih podviga golorukog patriotskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ljubav prema vlastitoj grudi nije imala cijenu, ali nije poremtila ni časni put branitelja na putu do oslobođenja.

Borici Armije RBiH dokazali su da je želja za slobodom i nezavisnom BiH jača od svakog oružja.

ZLATNI LJILJANI OSTAT ĆE UPAMĆENI KAO NEPREKINUTI KONTINUITET PREPOZNATLJIVOSTI I NEPOBJEDIVOSTI – KAO ŠTO NAM JE I ZEMLJA!

https://www.youtube.com/watch?v=Z5oqdA-i2vw

(nap)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime