9. januar – Krsni dan RS, jezgro genocida počinjenog nad Bošnjacima

0
7

Država BiH i Ustavni sud BiH Odluku o proglašenju 9. januara Dana RS neustavnim,“mogu objesiti mačku o rep“ poručio je predsjednik Rs Milorad Dodik. Dan RS 9. januar slaviće se jače nego ranije odlučeno je danas u Banja Luci na posebnom sastanku političkih lidera vlasti i opozicije RS. Ovim se potpuno dovodi u pitanje ne samo postojanje Ustavnog suda BiH, već i drugih državnih organa, ali i same države BiH.

Zijad BEĆIREVIĆ: Dejtonsko entitetsko uređenje Bosne i Hercegovine je neodrživo. Ono je jezgro svih otpora, nesporazuma i sukoba u poratnom periodu. To još jednom potvrđuju antiustavni i antidržavni odgovori predsjednika Rs Milorada Dodika, lidera političke pozicije i opozicije, na odluku Ustavnog suda BiH kojom se dan Rs 9. januara proglašava neustavnim. Za Milorada Dodika je “odluka suda sramna“ i odmah je poručio da će se u Rs 9. januar slaviti kao Dan RS, da ga niko ne može ukinuti. Naviknuta na antidržavni stav predsjednika RS, takav odgovor je većina u BiH i očekivala, jer se u Rs ne prihvataju, ne poštuju i ne provode odluke državnih sudova, ako im nisu po volji. Najnovija odluka je samo jedna od pedesetak koje je donio Ustavni sud BiH a koje se ne provode.

Presuda Ustavnog suda BiH kojim se 9. januara – Dan RS proglašava neustavnim je prvi snažniji politički udar na genocidno ustrojstvo Rs i prvi odgovor bh. pravosuđa na sve učestalija torpe da ispaljena iz banskih dvora RS u temelje državnosti BiH. Mada će je neki protumačiti kao neku vrstu iznuđenog odgovora, presudu Ustavnog suda BiH treba prihvatiti kao zakonski akt donesen po ustavnoj zakonskoj proceduri, od kojeg se očekuje da natjera entitetske vlasti RS da poštuju državne zakone, a zaluđene i zavedene nacionalizmom i ekstremizmom privede svijesti i vrati na put zajedništva kojim idu i drugi narodi i građani BiH. Umjesto da prihvate i provode državne zakone, vlasti RS nastavljaju rušiti državu BiH. A kada se napada država BiH, vlast i opozicija Rs su uvijek zajedno.

Pozicija i opozicija RS
protiv odluke Ustavnog suda BiH

Presuda ustavnog suda BiH po kojoj je 9. Januara Dan RS neustavan izazvala je bijes, paniku i strah nacionalističkog vrha srpskih nacionalista RS. Predsjednik RS Milorad Dodik odmah je izjavio da ne priznaje odluku Ustavnog suda BiH i da je neće provesti. U svojim izjavama datim po tom pitanju Face TV čak je bio drzak i silovan. Državi i Ustavnom sudu BiH je poručio da „ odluku o ukidanju Dana RS mogu okačiti mačku o rep“ i pri tom najavio da predstavnici RS neće učestvovati u daljem radu institucija BiH. I ne samo to. Uvjeren u svoju moć i nadmoć zaprijetio je sudijama koji su glasali za odluku “da će zažaliti što su glasali za nju“. Dodik je očigledno odluku je shvatio kao prvi korak nakon kojeg bi slijedio zahtjev za promjenu imena RS, a daljim slijedom i težnju za ukidanje RS. U ovom slučaju sa Dodikovim stavom se solidarisala pozicija i opozicija RS. U vrh otpora prema Ustavnom sudu BiH odmah se stavio i Igor Srnadak, ministar vanjskih poslova BiH, ali i drugi lideri.

9. januar ne može služiti kao ponos,
već je sramota srpskog naroda

Dan RS 9. januara je jezgro genocida počinjenog nad Bošnjacima. Svako ko ima makar malo duše i obraza treba da se srami 9. januara a ne da ga slavi kao krsnu slavu i Dan RS, jer on ne predstavlja obilježje dostignuća i napretka u demokratskom progresu, već je izraz terora, zločina i genocida kojim su ukinute i ograničene slobode i uništeni životi mnogih. Na taj dan, 9. januara 1992.godine, koji se u RS obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske, formirana je separatna srpska država Rs, utvrđeni ciljevi i doneseni temelji dokumenti na kojima je zasnovan i pokrenut teror i proizveden genocid nad Bošnjacima.

Entitetsko ustrojstvo BiH je neodrživo

Dejtonsko entitetsko uređenje Bosne i Hercegovine je neodrživo. Ono je jezgro svih otpora, nesporazuma i sukoba u poratnom periodu. To još jednom potvrđuju antiustavni i antidržavni odgovori predsjednika Rs Milorada Dodika, lidera političke pozicije i opozicije, na odluku Ustavnog suda BiH kojom se dan Rs 9. januara proglašava neustavnim. Za Milorada Dodika je “odluka suda sramna“ i odmah je poručio da će se u Rs 9. januar slaviti kao Dan RS, da ga niko ne može ukinuti. Naviknuta na antidržavni stav predsjednika RS, takav odgovor je većina u BiH i očekivala, jer se u Rs ne prihvataju, ne poštuju i ne provode odluke državnih sudova, ako im nisu po volji. Najnovija odluka je samo jedna od pedesetak koje je donio Ustavni sud BiH a koje se ne provode.
Da se entitetsko uređenje BiH, kao uzrok najvećeg broja političkih problema BiH, mora mijenjati uočili su i već duže vrijeme znaju svi politički faktori BiH, EU i šire MZ. Takve promjene se ne mogu očekivati dok se ne promjeni ili ukine Dejtonski mirovni sporazum. Nagovještaja za promjene ima unutar i izvan BiH, ali do sada nisu dovoljno glasno artikulisane. Nešto zapaženiji nagovještaji odnedavno stižu iz SAD.
Američki senator Roger Wicker, koji predsjedava u Komitetu za politička i siguronosna pitanja Parlamentarne skupštine OSCE-a, učestvujući u raspravi o 20-godišnjici Dejtona, istakao je dostignuća Dejtona ali iznio i mišljenje “da narod BiH može izvršiti pritisak na svoje lidere da krenu dalje od Dejtona“.


Vrijeme je da se zapitamo kakvu to igru igra bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović? Njegovo poentiranje podsjeća na ples na žici. Ples na žici sa Neprijeteljem BiH br. 1 Miloradom Dodikom? Sa kojim pravom već nekoliko puta izjavljuje da on lično prihvata RSi prihvata sve što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, iako i ptice na grani kao i on sam znaju da je Republika srpska genocidno tkivo koje razara BiH i ugrožava sigurnost Balkana i Evrope. Svojim izjavama izaziva smutnju kod Bošnjaka. Pokušava ih uvjeriti u nešto u što ni sam ne vjeruje.

Tokom svog tek završenog posjeta regionu američki potpredsjednik Joseph Biden dao je do znanja “da Dejton nije dovršio stvari na Balkanu“, i sa takvom se ocjenom slaže većina onih koji imaju neki politički aranžman u regionu.
Američki kongresmen Mike Turner prije dan dva zatražio je od američkog državnog sekretara “da pokrene aktivnosti na organizovanju Dejtona 2“. Svjesne složene situacije na Balkanu, za koji i Rusi imaju sve veći interes, SAD pripremaju imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan. U tom cilju uskoro se može očekivati i posjeta američkog državnog sekretara Johna Kerrya. Nema sumnje da je u tom pravcu potreban značajniji angažman SAD, ali zahtjev i želja za promjenu Dejtona mora doći iznutra.

Bakirove manipulacije sa Dejtonom

I upravo sada, u vrijeme kada u Sjedinjenim državama sazrijeva uvjerenje da je Dejton glavna prepreka smirivanju prilika na Balkanu i da ga treba zamijeniti sa Dejtonom 2, Bakir Izetbegović u ulozi člana Predsjedništva BiH, u ulozi bošnjačkog člana BH predsjedništva i kao prvi čovjek najveće bh stranke, stranke SDA, suprotno takvim gledištima izjavljuje “da prihvata sve što je utvrđeno Dejtonom i da priznaje Republiku srpsku“, iako zna da je zasnovana na genocidu, da je kao takva neodrživa.
Vrijeme je da se zapitamo kakvu to igru igra bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović? Njegovo poentiranje podsjeća na ples na žici. Ples na žici sa Neprijeteljem BiH br. 1 Miloradom Dodikom? Sa kojim pravom već nekoliko puta izjavljuje da on lično prihvata RSi prihvata sve što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, iako i ptice na grani kao i on sam znaju da je Republika srpska genocidno tkivo koje razara BiH i ugrožava sigurnost Balkana i Evrope. Svojim izjavama izaziva smutnju kod Bošnjaka. Pokušava ih uvjeriti u nešto u što ni sam ne vjeruje.
Time postaje upitno da li Bakir podržava Dejton (iako zna da ne valja, zato što mu ga je rah. otac prihvatio, ili zato što mu treba Dodik kao zaštita i podrška? Moguće je da Bakir na Dejton gleda kao na očevinu, ali iz njega želi uzeti više. Tužbom Ustavnom sudu smišljeno se prodaje Bošnjacima kao branilac i zaštitnik bošnjačkih interesa, a donesenom presudom i on i Dodik profitiraju – postaju važniji, zaštićeniji, vraća im se i povećava popularnost u narodima koje zastupaju i predstavljaju. A Dodik ovim dobiva i nova krila.

Zahtjev za izmjenu ili ukidanje Dejtona
mora se pokrenuti iz BiH

Najveća greška svih nas u BiH, svih naroda i građana, je što očekujemo da će naše probleme razriješiti neko iz vana. Ključ za rješenje naših problema je samo u našim rukama. Jedan sam od mnogih koji misle da se većina naših političkih problema može razriješiti refendumom, u kojem bi građani bih odgovorili na samo jedno pitanje: Da li ste za ukidanje bh entiteta? Najvjerovatniji odgovor velike većine bh građana, koji vole svoju Bosnu i Hercegovinu, uključujući i veliki broj zavedenih srpskim, hrvatskim ili bošnjačkim nacionalizmom, bio bi DA! A za takav scenario ima dovoljno razloga i opipljivih argumenata. Tako je i na pitanje: “Treba li ukinuti RS?” provedenim nedavnometodom face to face na FB odgovor bio nedvosmislen. Ukinanjem entiteta i reorganizacijom stvorili bi se uslovi za ostvarenje zajedničke težnje “jedna zemlja – jedna raja“, kao kompenzacija potrošenom „bratstvu-jedinstvu“.
S pravom se može postaviti pitanje da li je tužba pokrenuta u dogovoru s Dodikom, kako bi se pažnja preusmjerila sa RS kao genocidne, na pravosuđe, za koje već svi u horu koji predvodi Dodik, govore da ne valja i da ga treba mijenjati. Obzirom da je odluka Ustavnog suda BiH o 9. januara – Danu RS kao neustavnom donesena preglasavanjem, Ustavni sud BiH sa državnim pravosuđem postaje nacionalistima Rs idealna meta. Da je to tako potvrđuje najnovija odluka političkih lidera RS dondesena danas u B. Luci da će se, uprkos presudi Ustavnog suda BiH, u Republici Srpskoj “Dan RS slaviti jače nego ranije“. Ovim se potpuno dovodi u pitanje ne samo postojanje Ustavnog suda BiH, već i drugih državnih organa, ali i same države BiH.

Dan Rs 9. januara slaviće se 2016.
jače nego ranije

Do kraja ove mučne godine ostalo je samo mjesec dana. Secesionistima Rs ponovno će se pružiti prilika da pokažu svoju silu, moć i inat, naslijeđene iz dana agresije, a u nekim segmentima još više ojačane i produbljene. Sigurno je da je da će to biti slavlje prkosa i inata zasnovanog na mržnji sili i zločinu. Moć, sila, zločin i inat RS biće ovaj put još jače predstavljeni i prezentirani na 9. januara 2016. godine. Ovaj put Rs će biti jedinstvenija i odlučnija nego ikad do sada da nastavi put secesije, do osamostaljenja. Tako su danas 29. 11. 2015. godine na posebnom sastanku u Banja Luci odlučili politički lideri vlasti i opozicije. Proslava će biti jača nego do sada. A toga dana četnici koji su klali i ubijali, zatvarali i progonili Bošnjake i Hrvate sa tih prostora još jednom će slavodobitno ispijati šljivovicu i inatno ispaljivati pobjedničke rafale… Imaju i pravo i razlog?!!! Njihovoj sili niko ne može stati u kraj.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime