8657 nezaposlenih lica na području općine Velika Kladuša

1
2

biro0703-1-500x500_c-1900x1900_c-1000x600_680_408_70_s_c1

Velika Kladuša – Sa posljednjim danom mjeseca februara 2016. godine na evidenciji Biroa rada Velika Kladuša nalazilo se 8657 nezaposlenih lica. Najviše je nekvalifikovanih radnika, čak 4179, kvalifikovanih 2529, te sa srednjom stručnom spremom 1385 lica. Dok je sa visokom stručnom spremom na evidenciji nezaposlenih velikokladuškog Biroa rada 219 lica, sa višom stručnom spremom 29, a nižom 25 lica. Na evidenciji nezaposlenih je i sedam visokokvalifikovanih i 284 polukvalifikovana lica.

U februaru tekuće godine zaposleno je 70 lica. Dok je u mjesecu januaru na Biro rada, zbog prestanka radnog odnosa, prijavilo 167 lica, u februaru taj broj se smanjio na 36 evidentiranih.

Prema riječima Amre Čaušević, šefice Biroa rada Velika Kladuša, i dalje najveću mogućnost zapošljavanja imaju magistri farmacije i ljekari za kojima i vlada najveći interes. Kako dodaje Čaušević trenutno je aktualno nekoliko javnih poziva za poticaj, a jedan od njih je javni poziv za zapošljavanje mladih osoba bez radnog iskustva.

Podaci Službe za zapošljavanje USK

Prema zvaničnim podacima Službe za zapošljavanje USK, u mjesecu februaru ove godine u Unsko-sanskom kantonu su nastavljena pozitivna kretanja i stabilizacija stanja zaposlenosti, jer je nastavljena tendencija smanjivanja broja nezaposlenih i povećanja broja zaposlenih u odnosu na ptethodni mjesec i u odnosu na isti mjesec protekle godine.

Prema ovim podacima posljednjeg dana mjeseca februara USK je imao 32109 zaposlenih i 46849 nezaposlenih lica. Kako navode u ovoj službi poseban napredak zabilježen je u sektoru poljoprivrede, gdje su u toku mjeseca januara i februara otvorena 152 nova obrta, a pozitivna tendencija će se nastaviti realizacijom drugog Javnog poziva za poticaje zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi, koji se očekuje krajem mjeseca marta.
Siva ekonomija i rad na crno, i dalje, predstavljaju veliku kočnicu za brži napredak u oblasti zapošljavanja i razvoja u Unsko-sanskom kantonu.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime