80 posto malih i srednjih kompanija u BiH ne planira zapošljavati u 2014.

0
2

radnik-cijevBiH – Većina malih i srednjih kompanija u Bosni i Hercegovini, točnije njih 80 posto, nije struktuirano planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen budžet za zapošljavanje novih uposlenika, pokazalo je istraživanje portala Posao.ba za prvi kvartal 2014. godine o temi ‘Planovi bh. kompanija za zapošljavanje’.

Nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju planiranje novih radnih mjesta, a poslodavci očekuju programe zapošljavanja. Nova radna mjesta mogu se očekivati u 12 posto kompanija koje u 2013. godini nisu tražile radnike, te planiraju otvaranje novih radnih mjesta u 2014. godini, rezultati su istraživanja.

Rezultati su pokazali i da 30 posto kompanija u BiH nije zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine. Poduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja.

Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, jer 12 posto kompanija koje nisu zapošljavale u protekloj godini su za 2014. godinu planirale otvaranje novih radnih mjesta. Istraživanje je u najvećoj mjeri obuhvatalo kompanije koje u proteklom razdoblju nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30 posto takvih kompanija nije uopće zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine.

Rezultati pokazuju da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe. Nasuprot tome, rezultati istraživanja su pokazali da velike kompanije, 13 posto u ukupnom uzorku istraživanja, planiraju i imaju prostora za zapošljavanje u 2014. godini.

Male kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje.

U 56 posto ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja poduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega šest posto kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim uposlenicima. Kada je riječ o kadrovima koje kompanije najviše traže, to su prodaja, 25 posto, administracija i logistika, 25 posto, te zanati, 15 posto.

Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta, dva posto, financije, dva posto, te fizička radna snaga, sedam posto. Više od 33 posto kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine, najvećim dijelom se odnosi na mala poduzeća, uradilo je to putem preporuke, a svega osam posto kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine, priopćeno je s portala Posao.ba.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime