7,5 hektara malina bit će zasađeno u Jajcu

0
4

1399125276_1237Jajce  ̶   U okviru projekta „Migracije i razvoj“ danas je u Jajcu upriličena podjela sadnog materijala i opreme za 38 korisnika projekta „Proširenje nasada jagodičastog voća u općini Jajce u saradnji sa dijasporom“.

Na području Jajca, kroz finansijsko učešće dijaspore, programa “Migracije i razvoj” UNDP-a BiH i Općine Jajce bit će podignuto novih 7,5 hektara zasada malina i uključeno 38 domaćinstava u sistem proizvodnje.

Općina Jajce jedna je od 10 općina iz Bosne i Hercegovine koja je uključena u projekat UNDP-a BiH „Migracije i razvoj“.

Vrijednost projekta za Jajce iznosi 116.816 KM od čega je učešće UNDP-a 30.000 dolara. Korisnicima je danas isporučeno ukupno 92.796 sadnica maline (po korisniku 2.442 sadnice) i kompletan sistem za navodnjavanje za dva duluma pod malinama, a korisnici se, prema ugovoru, obavezuju uzgajati maline narednih deset godina.

Inače, projekt „Migracije i razvoj“ predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i UNDP-a, a implementira se u saradnji sa deset jedinica lokalne samouprave u BiH.

Cilj projekta je da doprinese formiranju povoljnog ambijenta za angažman iseljenika koji su voljni da proaktivno podrže i promoviraju razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta općinskog načelnika.

 (Fena )Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime