61 žrtva bit će ukopana u Potočarima

0
1

images (1)Srebrenica, Tuzla  ̶  Nana Naza Bećirović iz naselja Hrnčići kod Bratunca jučer je u tuzlanskom Identifikacionom projektu Podrinje identifikovala muža Omera, ubijenog u julu 1995. godine. Iako su Omerovi posmrtni ostaci bili nekompletni, Naza se odlučila da muža, ipak, ukopa ove godine u Potočarima, na dvadesetu godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.

Zeleni Jadar, Kamenica

– Nikad insan ne zna kad će umrijet i volim dočekat da ga ukopam, pa makar ostaci i ne bili kompletni. Ovako ću makar znati gdje je pokopan. A, ako se nađu i ostali ostaci, pokopat ćemo i njih, kazala je Naza.

Nakon što je potpisala identifikaciju i saglasnost za ukop, prisutni su Nazi objasnili da će, čim dođe do pronalaska ostalih posmrtnih ostataka, biti naložena reekshumacija i njihovo spajanje.

Pored Omera Bećirovića, pod rukovodstvom specijaliste sudske medicine Rifata Kešetovića jučer je identifikovano još pet nekompletnih posmrtnih ostataka, pronađenih u Zelenom Jadru, Kamenici i drugim podrinjskim masovnim grobnicama.

– Sa današnjim danom, ukupno imamo 61 žrtvu identifikovanu i spremnu za ukop u Potočarima ove godine. Nažalost, uglavnom se radi o nekompletnim tijelima. Naravno, ovo nije konačan broj i on je podložan stalnim promjenama, kazao je Kešetović.

Pored Omera Bećirovića, kako nam je kazao Senad Bešlagić iz Identifikacionog centra, jučer su još identifikovani i Rasim Omerović, Hašim Mehmedović, Nurif Mehmedović, Muharem Muminović i Sakib Hasanović. Dvojica Mehmedovića nisu bila ni u kakvom srodstvu.

Osim dosad identifikovane 61 žrtve, čije su porodice pristale na ukop ove godine u Potočarima, u Institutu za nestale osobe BiH još 150 žrtava je potpuno identifikovano, ali se porodice još nisu odlučile za ukop, s obzirom na činjenicu da se često radi i o samo jednoj kosti.

Još 300 ostataka

– Pored ovih 150 žrtava, imamo i još 300 posmrtnih ostataka žrtava koje su identifikovane samo na bazi DNK i svakog dana trebaju krenuti i identifikacije od porodica, tako da će broj žrtava koje će ove godine biti pokopane sigurno biti znatno veći, kazala nam je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Po završetku ovogodišnjeg ukopa u Potočarima, kako nam je kazala Čengić, slijede i reekshumacije, te objedinjavanje posmrtnih ostataka ukupno hiljadu podrinjskih žrtava.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime