58 MILIJUNA ide za cestu Stolac – Neum i modernizaciju magistralnih cesta u FBiH

0
26

Stolac – Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je danas kredit IBRD-a od 58 milijuna eura za Projekt modernizacije cestovnog sektora Federacije BiH.

Navedeni projekt, koji će sufinancirati Evropska investicijska banka i Svjetska banka, je prva operacija Svjetske banke u prometnom sektoru u BiH od 2007., što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne gospodarske infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju EU.

Šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova izjavila je da je nedavnom Sustavnom dijagnostikom zemlje utvrđeno da su ulaganja u prometnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju Bosne i Hercegovine.

– Kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža bi izvoznicima iz zemlje omogućila veći pristup tržištima, te poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama – smatra Proskuryakova.

U okviru navedenog projekta bit će sanirano 178 km magistralnih cesta, uključujući tri tunela i devet mostova. Također, izgradnjom novog pravca Neum – Stolac trebao bi biti potaknut rast u južnim dijelovima BiH kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali.

Osim infrastrukturnih radova, navedenim projektom će biti podržano Javno preduzeće Ceste FBiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi financijsku održivost ovih i budućih ulaganja, te da prilikom projektiranja i građenja cesta na efikasan način uzima u obzir otpornost na klimatske promjene i cestovnu sigurnost, osiguravajući bolje razumijevanje potencijalnih osjetljivosti cestovne mreže na ekstremno vrijeme i klimatske promjene, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu /Fena/

(poskok.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime