50 milijuna KM za prvo zapošljavanje, evo kako će biti raspodijeljeno

0
3

Tuzla, Bihać, Travnik, Srebrenica, Mostar, Zenica – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 39. sjednici, koja je održana u Sarajevu, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška s Planom raspodjele sredstava „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja“, utvrđenih Proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Riječ je o ukupnom iznosu od 50.000.000 KM, s sredstva će biti realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ukupan iznos raspodjeljuje se po županijama, u ovisnosti od broja nezaposlenih osoba i učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Unsko-sanskoj županiji pripada 6.115.000 KM, Posavskoj 580.000 KM, Tuzlanskoj 14.065.000 KM, Zeničko-dobojskoj 9.385.000 KM, Bosansko-podrinjskoj 550.000 KM, Srednjebosanskoj 4.360.000 KM, Hercegovačko-neretvanskoj 4.355.000 KM, Zapadnohercegovačkoj 1.445.000 KM, Sarajevskoj 7.965.000 KM, te Hercegbosanskoj od 1.180.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u razini stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Utvrđen nacrt zakona o lizingu

Danas je Federalna vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, čiji je cilj jačanje tržišta lizinga. Jednom od 93 izmjene i dopune definirano je da, s obzirom na položaj i broj subjekata, lizing može biti izravni, neizravni i povratni.

Izmjene zakona o doprinosima i suzbijanju korupcije i kriminala

Smanjenje rada nacrno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa, osnovni su razlozi zbog kojih je Vlada FBiH odlučila da danas utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Izmmeđu ostalog, sada je propisano da obveznik uplate doprinosa prijavu za upis u Jedinstveni sustav za svakog novog zaposlenika podnosi Poreznoj upravi najkasnije dan prije otpočinjanja rada osiguranika

Unapređenje kvaliteta teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja razlog je što je Federalna vlada danas utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Također, po hitnom postupku, danas je u Parlament FBiH upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

Dobrovoljni mirovisnki fondovi

U potpuno novom, danas utvrđenom Nacrtu zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima predviđeno je da su načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada, te akumulacija i investiranje sredstava.

Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa i Uredbu koja utvrđuje uvjete, kriterije i postupak zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici, izuzev savjetnika nosiltelja funkcija.

Danas je donesena i Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

Ove tri uredbe su donesene u cilju usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Vlada Federacije BiH donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, više odluka o transferima ovog ministarstva namijenjenim za raseljene osobe i povratničku populaciju, planiranim u Proračunu Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu od 23 milijuna KM.

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je svoj Program rada za 2016. godinu koji će dostaviti Parlamentu FBiH na razmatranje. Ovaj program bit će objavljen na web stranici Vlade FBiH. Usvojeni su i planovi i programi rada više federalnih institucija za ovu godinu.

Vitezitu 1,955 mil. KM

Donesena je i Odluka o odobravanju kredita gospodarskom društvu PS Vitezit d.o.o. Vitez u iznosu 1.995.031,12 KM i usvojena informacija o stanju u JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo. Zaduženo je JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo da razmotri mogućnost pokretanja stečajnog postupka u ovoj kompaniji u skladu sa Zakonom o gospodarskim društvima u BiH i Zakonom o stečajnom postupku Federacije BiH./HMS/

(hms.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime