“3B” projekat od velikog značaja za Bošnjake

0
0

10928049_10204813819779056_909103465_nSrebrenica  ̶  Udruženje Prosvjetitelj, nastalo prije više od dvadeset i jednu godinu u Srebrenici u prostorijama gdje je i danas sjedište Udruženja, nastavlja sa svojim aktivnostima.

U prostroji gdje je nekad prolazilo i stotine dječaka i danas u nju dolaze, ali sa većim ciljevima i konkretniji planovima. Nekad se u prostoriji treniralo i učilo borilačkim, ali i moralnim vještinama, a danas se u njoj okupljaju oni isti dječaci  koji su sad odrasli ljudi koji sa sobom dovode opet neke druge dječake i ljude Bošnjake. Svi oni zajedno rade na očuvanju svoje tradicije, svoga dina, svoga zavičaja i svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Jedan od najvažnijih projekata koji Udruženje i svi njegovi timovi srcem i svom snagom podržavaju jeste projekat zvučnog imena “Bošnjak Baby Boom” ili “3B” projekat. Ovaj projekat ima za cilj pomaganje i podršku prirodnom priraštaju stanovništva u područjima genocidom uništena. Projekat je naišao na razumjevanje šire javnosti, a i pojedinaca. Posebno su se ovom projektu odazvali uposlenici opštine u Srebrenici koji pored svoga rada i  zalaganja za povratnike i finansijski željeli da pomognu svako novorođenče na području Opštine te su odlučili da od svojih mjesečnih prihoda odvajaju za “3B” projekat,

 U znak zahvalnosti Udruženje sa svojim timom u Srebrenici, u petak 16.1.2015., priredilo je dobrodošlicu i svečanost na kojoj su uposlenici Opštine upoznati sa realizacijom ovog projekta tj, količinom prikupljenih i podjeljenih sredstava.

Prisutnima su podjeljene zahvalnice, te su na kraju pogledali novi dokumentarni film o Udruženju.

 Svakako da ovakav primjer saradnje i povezivanja Bošnjaka je za svaku pohvalu. Briga o zajednici je znak pripadanja istoj. Onaj ko se o zajednici ne brine, o njenim najmlađim, a i o njenim starijim i najstarijim on se ne može ubrajati u istu. Ovo je dokaz da kada se hoće sve se može. Bošnjaci nisu više samo u muci junaci. Bošnjačka svijest je svakim danom sve veća, sve domoljubnija i sve više Bošnjaka staje u odbranu svoje časti i brine se za svoju budućnost jer niko Bošnjake neće sačuvati, njihovu tradiciju i njihov vjeru nego oni sami. Svako onaj ko se želi priključiti i podržati “3B” projekat može svakim radnim danom od 09-15h posjetiti prostorije Udruženja koje se nalaze u Islamskom centru  “Dr. Ahmed Smajlović” u Srebrenici.

(Posvjetitelj)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime