390.000 maraka za deminiranje lokacija na području općine Cazin

0
21

MDD-team-on-demining-task-in-Kosovo-625x469Cazin – U toku ove godine u Cazinu bi trebalo biti deminirano oko 416.000 kvadratnih metara površine što će značajno popraviti stanje na području naše općine kada je u pitanju zagađenost minama. Naime, potpisivanjem ugovora o saradnji na projektu protivminskih akcija sa firmom „Stop mine“, počinje prva faza radova koji se najvećim dijelom finansiraju sredstvima IPA fondova.

-„Ovaj projekat je jedan od onih koji svakako ohrabruju. Svaki kvadart zemljišta očišćen od mina predstavlja prije svega, humanu vrijednost zbog smanjenja opasnosti za stanovništvo, ali i novu vrijednost za općinu Cazin. Drago mi je da Cazin krupnim koracima ide ka konačnom problemu rješavanja problema mina“, ističe načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević.

Lokacije na kojima će biti izvedene operacije humanitarnog deminiranja za koje je potpisan ugovor su: Velinovac 2, Velinovac 3, Šturlić- Boćine njive i Pajazetovići. Sve navedene lokacije je definirao Centar za uklanjanje mina u BiH, a vrijednost projekta je 390.000 maraka. Ukupna površina navedenih lokacija iznosi 196.000 kvadratnih metara.

U narednih petnaest dana biće objavljene i informacija o još nekoliko lokacija čije deminiranje će finansirati ambasada SAD u BiH. Radi se o novih 220.000 kvadratnih metara površine pa bi ukupno, u ovoj godini, na području općine Cazin trebalo biti uloženo milion maraka u deminiranje oko 416.000 kavdratnih metara zemljišta.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime