300 miliona km od “Elektroprijenosa” će biti operativno do 10. aprila

0
10

79a7f20b24ec35052ceac7889b2b5c07_MSarajevo – Nakon što su izmjene Zakona o Elektroprijenosu potvrđene i na Domu naroda PSBiH u ovoj kompaniji ubrzano rade na pripremi sjednice Upravnog odbora koja će se održati u petak 21. marta. Na ovoj sjednici trebali bi biti imenovani i izvršni direktori, a to će biti moguće ukoliko akcionari Vlada FBiH i RS dođu s prijedlozima, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Matan Žarić, generalni direktor „Elektroprijenosa“.
Inače, izmjene zakona odnose se na brisanje odrednice od “deset godina” što znači da će se akumulirana dobit od 300 miliona moći raspodijeliti ranije. Dio novca ide na obnovu mreže, a ostatak će raspodijeliti Vlasnici tj. FBiH i RS, čime će se znatno napuniti budžeti entiteta.
Ranije su premijerka RS-a Željka Cvijanović i premijer FBiH Nermin Nikšić dogovorili podjelu do 100 miliona KM prikupljenih prihoda “Elektroprijenosa”.
– Čeka se da zakon stupi na snagu, a to će biti tamo negdje u narednu srijedu. Onda treba sazvati Upravni odbor i donijeti odluku o raspodjeli dobiti, a nakon toga sazvati i Skupštinu. Očekujemo da će do 10. aprila novac biti operativan. Onda krećemo s radom, planom obnove – kazao je Žarić za NAP.
Jedan od glavnih ciljeva novog menadžmenta i Uprave bit će da podignu kapacitete firme da bude u stanju da ta sredstva kvalitetno i na vrijeme utroši na podizanje kvaliteta i sigurnosti mreže u BiH, tako da se u narednom periodu očekuje intenzivniji proces zapošljavanja stručnog kadra koji će biti u stanju da realizira  taj investicijski ciklus.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime