2,8 milijardi muslimana u svijetu 2050. godine

0
1

Njemacka_muslimani_APSvijet  ̶   Prema istraživanjima provedenim u Centru za istraživanja Pew, u SAD-u, broj muslimana u svijetu je u stalnom porastu i očekuje se da će 2050. godine preći broj kršćana u svijetu.

Centar za istraživanja Pew u svom izvještaju naveo je kako je islam religija koja se najbrže širi. Prema rezultatima iz 2010. godine, 31 posto svjetske populacije su činili kršćani (2,2 milijarde), a na drugom mjestu sa 23 posto nalazili su se muslimani (1,6 milijardi).

Očekuje se da će 2050. godine, kada se pretpostavlja da će svjetska populacija iznositi 9,3 milijardi, broj muslimana iznositi 2,8 milijardi i približiti se broju kršćana, kojih bi tada trebalo biti 2,9 milijardi.

Prema istom istraživanju, očekuje se da će 2050. godine u svijetu biti skoro 17 miliona Jevreja, dok ih je 2010. godine bilo oko 14 miliona.

Razlog ovako velikom povećanju broja muslimana jeste činjenica da je mnogo onih koji prelaze na islam, a i prema provedenim istraživanjima, žene muslimanke više rađaju.

Na osnovu toga, naučnici su došli do podatka da je stopa nataliteta kod muslimana 3,1 posto, kod kršćana 2,7 posto, hindusa 2,4 posto, a kod Jevreja 2,3 posto.

Istraživanje provedeno u 70 zemalja, pokazalo je da je u posljednjih 40 godina, dok se očekivalo kako će 40 miliona ljudi preći na kršćanstvo, 106 miliona kršćana prešlo na neku drugu religiju.

U istom periodu zabilježeno je da je broj Jevreja manji za 300.000, dok je muslimana tri miliona više.

Očekuje se da će 2050. godine, kako navodi istraživanje, u Americi, gdje je 2010. godine 73 posto populacije činilo kršćansko stanovništvo, broj muslimana sa 0,9 posto porasti na 2,1 posto.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime