20. jula kolektivna šehidska dženaza u Prijedoru

0
6

mass-grave-bosniaPrijedor – Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru, 20. jula, bit će ukopano 29 žrtava ubijenih 1992. godine, međutim, taj broj još uvijek nije konačan jer se porodice za ukop mogu odlučiti do 16. ovog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

“Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti, ubijenim 1992. godine na tom području. Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Tomašica, Redak, Jakarina Kosa, Hrastova Glavica, Kamičani, Stari Kevljani i na drugim pojedinačnim i zajedničkim lokacijama na području Prijedora i Sanskog Mosta. Ovo još uvijek nije konačan broj i u ovih nekoliko dana moguće je da će se neka od porodica ipak odlučiti za ukop posmrtnih ostataka svojih članova porodice”, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Prema njenim riječima, u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se 267 žrtava.

Posmrtni ostaci devet žrtava koje će ove godine biti ukopane su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Najmlađa žrtva je Zikret Redžić koji je u trenutku smrti imao 18 godina, a najstarija Asim Žerić koji je u trenutku smrti imao 67 godina.

Posmrtni ostaci Zikreta pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica, a Asima u Jakarinoj Kosi. Na dženazi će biti ukopan i otac i sin, Kadić Sead i Mehmed, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici.

Ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima žrtava će biti održan, u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima, nakon čega će u devet sati, na stadionu OFK Brdo “Vedro polje“, u Hambarinama, biti klanjana kolektivna dženaza. Prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić kao i porodice koje će govoriti u ime žrtava.

Nakon toga će biti obavljen ispraćaj šehida prema lokalnim šehidskim mezarjima. Ponovno klanjanje dženaze i ukop je na lokalnim mezarjima: Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani.

Na osnovu date saglasnosti bit će ukopani: Zikret (Zijad) Redžić, Vahid (Ragib) Sijerčić, Mirzet (Uzeir) Kadirić, Sead (Mehmed) Kadić, Mehmed (Meho) Kadić, Asmir (Dedo) Kekić, Zijad (Mehmed) Fikić, Mehmed (Atif) Hamulić, Ibrahim (Šerif) Begović, Refik (Hasan) Bačić, Nurija (Husein) Crljenković, Ferid (Ibrahim) Kadirić, Seid (Hamed) Selimović, Nihad (Husein) Duratović, Asim (Hamdija) Kevac, Idriz (Ago) Brakić, Senad (Husein) Rešić, Ale (Bećo) Mehmedagić, Hasan (Ibrahim) Redžić, Ramiz (Fazlija) Brakić, Samir (HUzeir) Čaušević, Osman (Husein) Filović, Muris (Omer) Mušić, Refik (Idriz) Žerić, Reuf (Ramo) Fikić, Senad (Hilmo) Habibović, Hasib (Hasan) Rekanović, Asim (Meho) Žerić i Adem (Šukrija) Nazifović.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime