19 optuženih u BiH za pranje novca i krijumčarenje droge iz Albanije i Crne Gore u Hrvatsku

0
1

1_218698 (1)BiH, Albanija, Crna Gora – “Podizanje ove optužnice jasna je poruka javnosti i građanima da Bosna i Hercegovina ima jake i osposobljene tužiteljske i policijske kapacitete za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala, te da je međunarodna i regionalna suradnja pravosudnih i policijskih institucija ključna u borbi protiv međunarodnih oblika kriminala”.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu protiv devetnaest osoba koje se terete za krijumčarenje droge prema Hrvatskoj te za pranje novca, što je rezultat istrage koju su zajednički provela policijska i pravosudna tijela više država regije.

Potvrđujući podizanje optužnice Tužiteljstvo BiH je navelo kako su optuženi od 2010. do 2013. godine djelovali kao organizirana kriminalna skupina odgovorna za krijumčarenje desetaka kilograma marihuane, heroina i kokaina dopremanih u BiH s područja Albanije i Crne Gore, a zatim prebacivanih ka Hrvatskoj.

Ova je skupina otkrivena i razbijena zajedničkom akcijom policijskih tijela Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Albanije, a navedeno je kako su neki njeni pripadnici već optuženi pred pravosudnim tijelima Hrvatske i Crne Gore.

Krijumčari droge na ovaj su način stekli zaradu u vrijednosti od više stotina tisuća eura koje su potom ulagali u kupnju nekretnina, luksuznih automobila ili su pak pokušavali takav novac legalizirati ubacivanjem u zakonite financijske transakcije, zbog čega su i optuženi za pranje novca.

Najavljeno je kako će Tužiteljstvo tijekom očekivanog sudskog postupka uz zatvorske kazne zatražiti i oduzimanje protuzakonito stečene imovine.

Svi optuženi su s područja Bileće, Trebinja, Ljubuškog, Banje Luke i Sarajeva.

Državljanstvo devetnaest optuženih nije navedeno, no uz imena Ajlina Ahmića (29) i Bojana Ćalasana (27) stoji kako su rođeni u Dubrovniku, dok su ostali podrijetlom iz BiH a jedan je iz Crne Gore.

“Podizanje ove optužnice jasna je poruka javnosti i građanima da Bosna i Hercegovina ima jake i osposobljene tužiteljske i policijske kapacitete za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala, te da je međunarodna i regionalna suradnja pravosudnih i policijskih institucija ključna u borbi protiv međunarodnih oblika kriminala”, istaknuto je u priopćenju Tužiteljstva BiH.

(dnevno.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime